Din cuprinsul articolului
Bei apă înainte de culcare? Pentru mulți oameni este complet natural să bei apă chiar înainte de culcare. Cu toate acestea, acest obicei aparent inofensiv poate avea efecte negative asupra sănătății tale. Desigur, este important să rămâi hidratat în fiecare zi, dar nu este o idee bună să bei apă înainte de culcare.
Poate că nu te-ai gândit niciodată la asta, dar consumul de apă înainte de culcare îți poate perturba ciclul de somn. Cel mai bine este să încetați să beți cantități mari de lichide cu două ore înainte de culcare și să încetați să beți apă cu câteva minute înainte de culcare. Dacă nu permiteți acest lucru, este posibil ca corpul dumneavoastră să devină suprahidratat, ceea ce vă poate afecta negativ calitatea somnului pe termen lung.
Populara „regulă 10-3-2-1” pentru un somn mai bun ne îndeamnă să eliminăm băuturile cu cofeină cu 10 ore înainte de culcare, mesele copioase cu 3 ore înainte, activitățile solicitante cu 2 ore înainte și ecranele de orice fel cu o oră înainte.
Ce înseamnă „abordarea 10-3-2-1”
Potrivit unui studiu online, ora medie de culcare este 23.45. Deci, în practică, `abordarea 10-3-2-1” ar trebui să arate cam așa, scrie Insidehook, citat de Capital.
Ultima cafea la ora 13:45
Ultima masă (sau gustare/desert) la ora: 20:45
Ultimul e-mail citit/răspuns la ora 9:45 p.m.
Ultimele momente în fața televizorului, telefonului sau tabletei, la ora 22:45.
Nu mai beți apă înainte de culcare!
Dacă reușiți să intrați într-un ritm bun cu aceste abordări, puteți să vă adaptați ciclul somn-veghe la o rutină durabilă și mai puțin stresantă. Există și o altă regulă care ar trebui introdusă aici și care pare să fi fost ignorată. Este vorba de băutul apei înainte de culcare.
Excursii nocturne la baie
Dacă beți prea multă apă, un pahar sau mai mult, în decurs de două ore înainte de a merge la culcare, creșteți șansele de a merge la baie pe timpul nopții.
Nicturia (urinatul în timpul nopții) este comun la adulții cu vârsta de 50 de ani și peste, dar poate afecta pe oricine se duce în mod regulat la culcare cu o cantitate mare de lichid în vezică. Pe de o parte, a merge la baie și a te ușura este important.
Dar, dacă beți apă cu două ore înainte de culcare, mersul la baie pe timpul nopții poate perturba tiparele de somn (uneori nevoia de a urina apare când vă aflați în stadiul cel mai profund și mai reparator al somnului), poate deranja partenerul, poate trezi animalele de companie.
Nu în ultimul rând, există riscul accidentării (din păcate, este o situație foarte comună la populația în vârstă) sau poate declanșa un ciclu de gânduri continue, care induc insomnia.
Regulă: Opt ore-Opt pahare de apă
Ideea de a bea mai puțină apă nu se acordă cu lumea de azi, obsedată de hidratare. Un pahar cu apă la sfârșitul unei zile lungi pare un lucru natural, mai ales dacă nu ați băut atât de multă apă pe cât v-ați fi dorit în timpul zilei. În plus, dacă ai gâtul uscat în timpul nopții, este clar că vei avea un pahar cu apă pe noptieră. Dar, din nou, luați în calcul cât vă ia să adormiți la loc după ce ați făcut excursia nocturnă la baie. Prin urmare, încercați să vă hidratați bine pe timpul zilei, timp de opt ore, pentru a spune pas acelui pahar cu apă înainte de culcare.
O rutină care funcționează
Încercați să beți ultimul pahar cu apă cu două ore înainte de somn. Presupunând că v-ați hidratat corespunzător toată ziua, puteți să vă „ușurați” de acel pahar final înainte de a da oficial stingerea. Absorbția apei este mult mai rapidă decât procesul digestiv.
Mare atenție și la alte lichide pe care le consumați în jurul orei de culcare, cum ar fi laptele, medicamentele sau ceaiurile relaxante.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…