Un nou studiu a scos la iveală că băutul apei din recipiente de plastic duce la apariția migrenelor.
Bisfenol A (BPA), substanţă considerată deja responsabilă pentru probleme de sănătate precum obezitatea, infertilitatea şi atacurile cardiace, ar putea cauza migrenele care afectează unul din şapte aduţi din Marea Britanie, după cum arată rezultatele unui studiu.
Cercetătorii au observat comportamentul şobolanilor, dintre care jumătate au primit chimicala o dată la trei zile. În doar jumătate de oră de la administrarea dozei, cobaii expuşi la BPA au devenit mai puţin activi, s-au îndepărtat de zgomote şi lumini puternice, erau uşor de uimit şi au arătat semne de fragilitate în zona capului. De asemenea, semnalele emise de creier au arătat un influx de estrogen.
Substanţa Bisfenol A este folosită pentru a face sticlele din plastic şi conservele mai flexibile şi mai puternice. Face parte din categoria chimicalelor cu potenţial disruptiv endocrin, care alterează felul în care organismul produce hormonii.
Concluziile la care au ajuns cercetătorii sugerează că un demers la nivelul instituţiilor clinice de a reduce expunerea la BPA „poate diminua frecvenţa durerilor de cap şi/sau severitatea, descoperind strategii care pot creşte calitatea vieţii celor afectaţi de migrene”.
„Aceste rezultate arată că BPA are capacitatea de a amplifica simptomele folosite pentru a diagnostica tulburările care apar la pacienţi, sugerâd că BPA ar creşte atât incidenţa, cât şi prevalenţa acestei afecţiuni”, se mai arată în studiu.
Autorii studiului, publicat în jurnalul „Toxicological Sciences”, le recomandă celor care se confruntă des cu aceste dureri de cap să elimine din dieta zilnică sursele potenţiale de contaminare, care includ tava din cuptorul cu microunde, sticlele şi aparatele cu apă din birou.
Neurologii avertizează că Bisfenol A este folosit în ambalajele produselor alimentare, din plastic sau conserve.”Dacă BPA este implicat în geneza acestor migrene atunci acest lucru ar fi cu siguranţă o piatră de hotar în cercetarea durerilor de cap”, a spus neurologul Fayyaz Ahmed.
Ţări din lumea întreagă, inclusiv state membre ale Uniunii Europene, Canada şi China, au făcut demersuri pentru a interzice chimicalele din recipientele pentru bebeluşi. Bisfenol A apare într-o serie de produse folosite zi de zi, de la bordul maşinii şi perdelele de baie până la chitanţe şi produse cosmetice.
Un studiu anterior care a testat diete cu „mâncăruri proaspete” a ales familii din San Francisco ce au consumat produse la conservă şi au fost expuşi la BPA din cel puţin alte două surse: băutul apei din sticle din plastic; băutul de la aparate de apă de birou; mâncatul în afara casei şi consumul de mâncare încălzită la cuptorul cu microunde.