Din cuprinsul articolului
Bebelușii concepuți prin tehnologie de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro, au un risc cu 36% mai mare de a dezvolta un defect cardiac major decât copiii concepuți în mod natural, arată un nou studiu.
Cu toate acestea, defectele cardiace sunt relativ rare. Autorii studiului le-au găsit la 1,15% dintre bebelușii concepuți în mod natural și la 1,84% dintre copiii născuți după reproducere asistată. Riscul a crescut la 2,47% pentru copiii FIV născuți multipli.
Cercetarea, publicată în European Heart Journal, se bazează pe o analiză a peste 7,7 milioane de nașteri în Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia.
„Cercetările anterioare arată că există riscuri crescute pentru bebelușii concepuți cu ajutorul tehnologiei de reproducere asistată. Acestea includ nașterea prematură și greutatea mică la naștere.
Am vrut să investigăm dacă riscul de defecte cardiace a fost mai mare pentru copiii născuți după reproducere asistată”, a spus autorul principal al studiului, Ulla-Britt Wennerholm, de la Universitatea din Gothenburg din Suedia.
Echipa lui Wennerholm a comparat datele despre bebelușii concepuți în mod natural versus prin FIV; injectarea intracitoplasmatică a spermatozoizilor (ICSI), atunci când un singur spermatozoid este injectat direct într-un ovul în timpul FIV; și un embrion înghețat.
Cercetătorii au descoperit apoi câți copii din fiecare grup respectiv au fost diagnosticați cu un defect cardiac grav în uter sau în primul an de viață.
Autorii studiului au luat în considerare factori precum vârsta mamei la naștere și dacă aceasta a fumat în timpul sarcinii sau a avut antecedente de diabet sau defecte cardiace.
Cercetătorii speră că descoperirile lor vor duce la diagnosticarea în timp util a defectelor cardiace și la intervenții salvatoare.
„Defectele congenitale ale inimii pot fi extrem de grave, necesitând intervenții chirurgicale de specialitate atunci când bebelușii sunt foarte mici, așa că știind care bebelușii prezintă cel mai mare risc ne poate ajuta să diagnosticăm defectele cardiace cât mai devreme posibil și să ne asigurăm că se acordă îngrijirea și tratamentul potrivit”, a spus Wennerholm.
Potrivit Societății Americane de Medicină Reproductivă, 2,5% din toate nașterile din SUA sunt rezultatul unor tratamente FIV de succes. În Danemarca, FIV reprezintă aproximativ 9% din născuții vii, cea mai mare proporție din orice țară.
„Din ce în ce mai multe persoane concep cu ajutorul tehnologiei de reproducere asistată, așa că ne-am putea aștepta să vedem creșteri ale cazurilor de defecte cardiace congenitale la nivel mondial”, a subliniat Wennerholm.
Wennerholm și echipa ei cred că poate exista o legătură între părinții infertili și bebelușii născuți cu defect cardiac.
„Faptul că riscul de defecte cardiace este similar, indiferent de tipul de reproducere asistată utilizat, poate indica faptul că există un factor comun care stă la baza infertilității. la părinți și boli cardiace congenitale la bebelușii lor”, a spus aceasta.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…