Un bebeluș cu hidrotorax s-a născut perfect sănătos la o clinică privată din Timișoara, deşi existau şanse mari ca el să nu supravieţuiască; după ce a fost operat intrauterin. Intervențiile intrauterine asupra bebelușilor nenăscuți sunt încă un pionierat în țara noastră.
Copilul a venit pe lume zilele trecute cu o greutate de de 3.100 de grame. Performanţa a fost realizată în cadrul Centrului de Medicină Fetală de la Clinica President din Timișoara. Specialiștii de aici au urmărit de la debut sarcina mamei copilului şi au depus eforturi ca să salveze viaţa micuţului după ce i-au pus un diagnostic fatal: hidrotorax fetal important, unilateral stâng, care a persistat în luna a cincea. Este vorba despre o anomalie a corpului bebelușului care favoriza acumularea de lichid în plămânul său stâng și torace. ”Hidrotoraxul fetal este o acumulare anormala de lichid în cavitatea pleurală a fătului. Lichidul se găsește între plămâni și peretele thoracic. Hidrotoraxul fetal este o afecțiune relativ rară, apărând la una din 10.000-15.000 de sarcini”, a declarat dr. Hadi Rahimian, care anul trecut a realizat în premieră românească o operație intrauterină în cazul unui copil cu hidrotorax bilateral.
A eliminat apa din plămân
Acumularea de apă în toracele bebelușului poate cauza moartea intrauterină a copilului, iar în cazul în care acesta supravieţuieşte poate provoca decesul imediat după naştere. Singura șansă de salvare e intervenția intrauterină, iar medicii timișoreni s-au încumetat să facă operația. Mai mult decât atât, au făcut-o pe cheltuiala lor.
Timișorenii au optat pentru montarea unui tub special (shunt pleuro-amniotic ) în cea de-a 26-a săptămână de sarcină, cu un capăt în toracele fătului şi cu celălalt în cavitatea amniotică, prin intermediul căruia lichidul produs se elimina în lichidul amniotic. Rezultatul a fost favorabil, iar pacienta a născut la termen un bebeluș de peste trei kilograme. ”Intervenţiile au fost efectuate de către o echipă medicală condusă de căte dr. Bogdan Mureşan. Copilul a fost transferat în serviciul de chirurgie pediatrică în vederea tratamentului chirurgical (extragerea tubului şi evaluarea condiţiei care a determinat hidrotoraxul)”, a explicat Liliana Dorneanu, managerul clinicii private. În acest moment, copilul a fost externat, în stare excelentă.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…