Din cuprinsul articolului
Bea cafeaua cu aceste condimente, ele scad colesterolul și întineresc organismul! Dacă adăugați anumite condimente în cafea, o puteți face mai sănătoasă, relatează Dr. Elena Solomatina. Ea adaugă că, în acest caz, cele mai bune condimente cu care se combină băutura revigorantă, întinere organismul și scade colesterolul.
Iată cele mai populare condimente care vor ajuta la îmbunătățirea gustului cafelei, la întinerirea organismului și la scăderea colesterolului.
Condimente benefice pentru sănătate

Scorțișoara. Este un adevărat lider printre condimente. Conține o mulțime de antioxidanți. Și datorită faptului că prelungește senzația de sațietate, scorțișoara promovează pierderea în greutate.
Cardamomul. Un alt condiment util care ajută la îmbunătățirea performanței tractului gastro-intestinal, ameliorează inflamația și reduce nivelul colesterolului din sânge. Cardamom completează perfect aroma cafelei.
Cuișoarele. Conțin multe vitamine și minerale, datorită cărora condimentul are proprietăți bactericide. Doar 1-2 boabe de cuișoare sunt suficiente pentru o ceașcă de cafea.
Coaja de portocaliu sau de lămâie. Ele conțin o mulțime de vitamine care ajută la întinerirea corpului și, de asemenea, oferă protecție împotriva răcelilor. Aroma și gustul cafelei se îmbunătățesc semnificativ.
Ghimbirul. Conține substanțe biologic active care îmbunătățesc activitatea tuturor organelor interne.
Medicul avertizează, de asemenea, că, indiferent de beneficiile cafelei cu condimente, nu ar trebui să beți mai mult de 4 cești din această băutură pe zi.
Prea multă cofeină are următoarele efecte:
- crește conținutul de acizi grași din sânge, crește tensiunea arterială și ajută la eliberarea hormonilor de stres din sânge – aceasta este o condiție prealabilă directă pentru un atac de cord;
- irită pereții stomacului, cofeina îl determină să se secrete intens suc gastric, care, dacă este consumat cu moderație, poate provoca indigestie, arsuri la stomac și ulcere gastrice, încetinește procesul de digestie și absorbție a alimentelor, crescând astfel riscul de cancer colorectal;
- irită rinichii, crește urinarea și, astfel, crește riscul de a dezvolta cancer de vezică urinară;
- urinare crescută duce la spălarea calciului din organism, ceea ce afectează articulațiile;
- reduce conținutul de mangan, potasiu, magneziu, zinc, cupru, vitamine în organism, în special tiamina și vitamina C; absoarbe fierul din sânge, ceea ce duce la anemie. Există anumite grupuri de persoane pentru care cafeaua este contraindicată – hipertensive, precum și cele care suferă de boli vasculare și ateroscleroză, ulcer gastric și duodenum.