Din cuprinsul articolului
Băuturi sănătoase care vă pot afecta rinichii. Renumitul hepatolog Dr. Cyriac Abby Philips și-a exprimat îngrijorarea cu privire la smoothie-urile și sucurile verzi.
Potrivit acestuia, un consum regulat al acestor băuturi poate duce la afectarea rinichilor.
Într-o serie de tweet-uri, Dr. Philips atrage atenția că amestecul de agrișe, sfeclă roșie, spanac și frunze verzi împreună cu citrice poate provoca nefropatie acută cu oxalat, o boală gravă care duce la pietre la rinichi și inflamație.
„Vă rugăm să nu amestecați fructe și o mulțime de legume crude, verzi și colorate într-un blender pentru a vă face sucuri de detoxifiere dacă aveți o boală hepatică preexistentă”, a scris dr. Cyriac pe Twitter.
Afecțiunea, potrivit experților în sănătate, este indusă de un aport alimentar ridicat de alimente bogate în oxalat.
Potrivit studiilor publicate în National Library of Medicine, nefropatia acută cu oxalat are un potențial de progresie către boală renală în stadiu terminal.
Mulți experți în sănătate pledează pentru consumulde smoothie-uri sau sucuri verzi, ca o modalitate excelentă de a începe ziua. Smoothi-urile sunt pline de antioxidanți, vitamine și minerale, care ajută la hrănirea și îmbunătățirea sănătății.
Cu toate acestea, adăugarea anumitor ingrediente în proporții mai mari poate furniza minerale și alți compuși în cantități care depășesc aportul zilnic recomandat, suprasolicitarea rinichilor și afectarea sănătății acestora.
Sucurile verzi sunt adesea bogate în oxalat, substanță ce se găsește în spanac, chard, păpădie, sfeclă, verdeață, fructe de pădure, broccoli, varză și morcovi.
La unii oameni, oxalații se acumulează în țesuturile corpului și provoacă inflamație.
Acumularea de oxalat, conform medicilor, a fost asociată cu dureri cronice, pietre la rinichi, simptome neurologice, dureri vulvare și dureri de fibromialgie.
Conform cercetărilor, un aport ridicat de oxalat este definit ca consumul a 250 mg de oxalat pe zi. O cană de spanac conține aproximativ 650 mg de oxalat. Corpul excretă de obicei oxalații prin urină și scaun odată ce se combină cu calciul din stomac pentru a forma oxalați de calciu.
Consumul de alimente bogate în oxalați fără un nivel adecvat de calciu crește semnificativ riscul de a dezvolta pietre.
Teoretic, având niveluri insuficiente de calciu în dietă, oxalatul este disponibil pentru absorbție. Apoi este transportat la rinichi pentru o eventuală îndepărtare prin sistemul urinar. Acest exces de oxalat este descompus în acid oxalic, care reacționează cu calciul pentru a forma cristale de oxalat de calciu.
Aceste cristale cresc în dimensiune în timp, transformându-se în pietre la rinichi.
Iată câțiva pași prin care puteți minimiza riscul de a dezvolta pietre la rinichi sau leziuni ale organului în timp ce luați smoothie-urile preferate.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…