Din cuprinsul articolului
Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare grave – infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral – dar şi alte afecţiuni, precum și insuficiența renală.
De obicei, tensiunea arterială ridicată se dezvoltă în timp și poate fi cauzată de o dietă necorespunzătoare, lipsa activității fizice și anumite afecțiuni de sănătate, inclusiv diabetul și obezitatea.
Tratamentul pentru tensiunea arterială ridicată implică în general o combinație de medicamente, care sunt folosite pentru a relaxa sau lărgi vasele de sânge, împreună cu modificări ale dietei și stilului de viață. Pe lângă alimentele care ajută la scăderea tensiunii arteriale, experții au descoperit ce trebuie să bei când ai tensiunea mare.
Această legume colorată, cu puține calorii, nu numai că conține o serie de vitamine, minerale și compuși vegetali benefici, dar ajută și la scăderea tensiunii arteriale. Sfecla roșie este bogată în nitrați alimentari, un compus cunoscut pentru efectele sale de reducere a tensiunii arteriale.
Dovezi crescânde sugerează că consumul unui pahar de suc de roșii pe zi poate promova sănătatea inimii. Într-un studiu, cercetătorii japonezi au evaluat efectele consumului de un pahar de suc de roșii pe zi la participanții predispuși la boli de inimă, potrivit bzi.ro.
Aceștia au concluzionat că sucul de roșii a îmbunătățit atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică, precum și colesterolul LDL. Alte studii recente au raportat rezultate similare la persoanele cu hipertensiune de stadiul 1 și la femeile gravide.
Nu numai că rodia este bogată în nutrienți precum acid folic și vitamina C, dar are și efecte antiinflamatorii puternice. Nu este surprinzător că sucul de rodie are atât de multe beneficii pentru sănătatea inimii. În urma mai multor studii s-a constatat că consumul de suc de rodie poate ajuta la scăderea atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și a celei diastolice.
Efectele asupra tensiunii arteriale sistolice au fost independente de perioada de timp în care participanții au consumat suc de rodie, dar și de cantitatea consumată. Dacă decizi să introduci sucul de rodie în dieta ta, asigură-te că este 100% suc fără adaos de zahăr.
La fel ca și rodia, fructele de pădure, în special afinele, sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante. Consumul de suc de merișoare sau vișine poate îmbunătăți tensiunea arterială. Consumul de fructe de pădure reduce atât tensiunea arterială sistolică, cât și colesterolul LDL.
Cercetătorii au concluzionat că fructele de pădure au probabil beneficii pentru sistemul cardiovascular, dar încă nu este clar rolul lor în prevenirea și controlul bolilor de inimă. Dacă optezi pentru suc de fructe de pădure din magazin, asigură-te că nu conține zahăr adăugat.
Dacă tensiunea arterială este de cele mai multe ori peste 140/90, chiar dacă este de 150/95 și mai ales dacă există crize periodice, trebuie luate medicamente.
Codul Numeric Personal (CNP) este un identificator unic atribuit fiecărei persoane născute sau rezidente în…
Alegeri prezidențiale. 14 candidați pe buletinul de vot. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi…
19 milioane de români sunt aşteptaţi, duminică, 24 noiembrie, la urne, în cele aproape 19.000…
La ce oră se închid secțiile de votare in cele aproape 19.000 de secții de…
Numerologul Mihai Voropchievici a dezvăluit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, care sunt cele patru zodii…
Zi neagră pentru muzica românească! Marius Baţu, o legendă a muzicii folk, s-a stins din…