Băuturi cruciale pentru colon. Aportul scăzut de fibre duce la constipație, ce poate indica o afecțiune gravă

Băuturi cruciale pentru colon. Aportul scazut de fibre, aportul caloric scazut si aportul scazut de lichide – in special in combinatie cu o crestere drastica a aportului de fibre alimentare – consumul de suplimente de fier si calciu, lipsa exercitiului si inactivitatea, abuzul de laxative si intarzierea repetata a defecatiei contribuie semnificativ la aparitia constipatiei.

Băuturi cruciale pentru colon. În ceea ce privește consumul de lichide, numeroase studii au arătat că asigurarea unei hidratări adecvate, combinată cu un aport ridicat de fibre alimentare, joacă un rol important în ameliorarea constipației. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), aportul zilnic adecvat de lichide totale (inclusiv apă) pentru adulți este de 2,5 l pentru bărbați și 2 l pentru femei.

Băuturi care ajută

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Băuturile care ajută la ameliorarea constipației includ:

  • Apa: Apa este cel mai bun mod de hidratare. Hidratează fără a furniza energie sau dăunează igienei dentare.
  • Sfat de top: Încearcă să consumi un pahar cu apă caldă de îndată ce te trezești. Ajută la stimularea mișcărilor intestinale. Amintiți-vă că băuturile calde sunt mai bune decât cele reci.
  • Alte lichide sanatoase care pot asigura hidratare sunt sucurile de fructe si/saulegume, supele, laptele, ceaiurile etc.
  • Cafea: Studiile epidemiologice au arătat că cafeaua poate exercita o varietate de acțiuni, inclusiv un efect relaxant asupra sfincterului anal.
    Băutură cu pudră de cacao: delicioasă și cu multiple beneficii, inclusiv ameliorarea constipației.

Băuturi de evitat

  • Lapte de orez. Se știe că orezul agravează constipația
  • Ceai: Efectul ceaiului în agravarea constipației se datorează probabil teofilinei – o componentă majoră a ceaiului – care (probabil prin intermediul rinichilor) provoacă deshidratare extracelulară, o creștere secundară a absorbției lichidelor intestinale și, în consecință, constipație.

Când este necesară intervenția medicamentoasă

În majoritatea cazurilor de constipație, consumul de fibre alimentare și lichide, combinată cu exerciții fizice, este suficientă pentru a o trata. În anumite cazuri, mai ales în cazurile de constipație severă, poate fi necesar să se ia unele medicamente (laxative).

Laxativele, în funcție de modul lor de acțiune, se disting în principal prin creșterea volumului scaunelor, emolienților, agenților salini și osmotici și a celor care stimulează motilitatea intestinală.

Simptomele constipatiei

– Scaune rare (mai putin de 3 pe saptamana);
– Scaun tare, uscat;
– Defecatie dificila sau dureroasa;
– Abdomen umflat.

Adesea, simptomele constipatiei sunt insotite de balonare, umflarea intestinelor, apasare si o senzatie de evacuare incompleta.

Din cauza unei presiuni crescute in urma incordarii excesive in timpul defecatiei pot aparea si complicatii cum ar fi hemoroizii, fie interni, fie externi, ce ulterior pot sangera si trebuie intervenit chirurgical, fisuri anale, hernii abdominale sau chiar prolaps rectal, ce se corecteaza doar chirurgical, potrivit sfatulmedicului.ro.

 

Recent Posts

O nouă variantă Covid se răspândește rapid în Europa. Cum se manifestă

Oamenii de știință au emis un avertisment cu privire la o nouă variantă de Covid,…

7 minute ago

Tratamentul anti-cancer secret pe care l-ar fi urmat Kate Middleton. ”Nu a fost chimioterapie”

Recent, Kate Middleton a surprins lumea cu un videoclip emoționant în care apărea alături de…

37 de minute ago

De ce apar stările de anxietate și melancolie toamna

Melancolie și anxietate din cauza venirii toamnei. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și…

o oră ago

Rețetă de castraveți murați cu apă minerală

Rețetă de castraveți murați cu apă minerală. Castraveții murați în saramură de vară sunt o…

2 ore ago

Avertizare meteo. Risc de inundații în aceste zone

Joi, nouă județe din estul României sunt sub cod galben de avertizare meteo, iar hidrologii…

2 ore ago

Citeste si: