Din cuprinsul articolului
Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge sunt în mod constant la pândă dacă aveți diabet de tip 2. Din fericire, le poți ține sub control rapid modificându-ți dieta. Consumul unui ceai negru poate determina o reducere marcată a zahărului din sânge în 60 de minute de la consum, arată un studiu.
Diabetul de tip 2 fie rămâne pe fundal, fie intră în prim-plan, în funcție de cât de bine gestionați nivelul zahărului din sânge. Diabetul de tip 2 înseamnă că producția de insulină este îngreunată. Insulina este un hormon care reglează glicemia – principalul tip de zahăr găsit în sânge. Fără aport suficient de insulină, nivelul zahărului din sânge crește în organism și acest lucru poate cauza o serie de probleme.
Din fericire, puteți gestiona nivelul zahărului din sânge prin mijloace alternative, și anume dieta.
Mâncatul și consumul de produse specifice poate face ca nivelul zahărului din sânge să fie mai puțin volatil prin contracararea creșterilor cauzate de mâncare.
Un studiu publicat în Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition a constatat că ceaiul negru reduce semnificativ creșterea nivelului de glucoză (zahăr) din sânge atât la adulții sănătoși, cât și la cei prediabetici.
Pentru a examina efectul, participanții au consumat mai întâi o băutură cu zahăr.
Douăzeci și patru de subiecți, bărbați și femei în vârstă de 20-60 de ani, normali și prediabetici, au ingerat aleatoriu o băutură zaharoasă cu o doză mică, o doză mare de ceai negru sau o băutură placebo.
Probele de sânge au fost colectate la început, apoi la 30, 60, 90 și 120 de minute de la ingestia inițială pentru a măsura glicemia și nivelurile de insulină.
Băutura care conține ceai negru în doză mică sau mare a redus „semnificativ” glicemia în comparație cu placebo, au scris cercetătorii.
Acest efect a fost observat în 60 de minute de la ingestie.
„Consumul de ceai negru poate scădea glicemia postprandială după aportul de zaharoză”, au concluzionat cercetătorii.
Sfaturi generale pentru a reduce glicemia
Unul dintre cele mai utile sfaturi pentru a menține sub control nivelul zahărului din sânge este să vă bazați mesele pe indicele glicemic (IG).
IG ne spune dacă un aliment crește nivelul de glucoză din sânge rapid, moderat sau lent.
Aceasta înseamnă că poate fi utilă pentru a vă ajuta să vă gestionați diabetul.
Diferiți carbohidrați sunt digerați și absorbiți în ritmuri diferite, iar IG este o clasare a cât de repede fiecare aliment și băutură pe bază de carbohidrați face ca nivelul de glucoză din sânge să crească după ce le-ai consumat.
Cu cât clasamentul este mai ridicat, cu atât un anumit aliment va avea un efect mai pronunțat asupra nivelului de zahăr din sânge.
Alimentele cu IG ridicat includ:
- Zahăr și alimente cu zahăr
- Băuturi răcoritoare cu zahăr
- pâine albă
- Cartofi
- Orez alb.
Alimentele cu IG scăzut sau mediu, care sunt descompuse mai lent și provoacă o creștere treptată a nivelului de zahăr din sânge în timp, includ unele fructe, legume și legume.