Din cuprinsul articolului
Horchata este o băutură vegetală preparată din nuci de tigru, un tubercul asemănător ca aspect cu alunele, care provine din rădăcinile plantei Juncia Avellanada. Se cultivă în soluri nisipoase, moi și la temperaturi blânde.
În Spania, aceasta este una dintre cele mai populare băuturi în lunile de vară datorită puterii sale ridicate de răcorire. Este, de asemenea, o băutură nutritivă, cu un nivel ridicat de nutrienți, minerale și vitamine.
Datorită bogăției sale în aminoacizi și amidon, horchata are proprietăți digestive excelente. În plus, nu conține cofeină, lactoză, fructoză sau gluten, ceea ce o face potrivită pentru persoanele cu boală celiacă, intoleranță sau alergii. De asemenea, datorită conținutului scăzut de sodiu, este potrivită în caz de hipertensiune arterială și, cum nu conține cofeină, este potrivită pentru consumul copiilor și al femeilor însărcinate.
Energetic
Carbohidrații săi provin din zaharuri complexe (amidon, zaharoză) și nu conține lactoză sau fructoză, ceea ce este ideal pentru cei care sunt intoleranți la aceste substanțe. Energia sa (100 kcal/100 g) și valoarea sa nutritivă sunt ideale pentru copii, sportivi și persoane în vârstă și malnutrite.
Antioxidant
Horchata are puteri antioxidante datorită conținutului său de vitamina C și E. Acestea protejează sănătatea consumatorului într-un mod amplu și eficient, prevenind apariția unor boli precum cancerul, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Mineralizant
Horchata este bogată în minerale, în special calciu, fier (mai mare decât în laptele de vacă), magneziu, potasiu, fosfor și zinc. Mai mult, conținutul de minerale al nucșoarei, micul tubercul din care se face horchata, este similar cu cel al nucilor.
Proteinele din horchată sunt descompuse în aminoacizi în organism pentru a fi asimilate. Conține 5 din cei 10 aminoacizi esențiali: arginină, metionină, leucină, izoleucină și lizină. Arginina este un aminoacid precursor al oxidului nitric, a cărui creștere are un efect vasodilatator, contribuind la dilatarea pereților vaselor de sânge și la îmbunătățirea fluxului sanguin general.
Antidiareică
Amidonul este un astringent cu putere antidiareică în diareea cauzată de infecții virale sau estivale. Poate fi folosit ca prebiotic, o substanță care favorizează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice, scrie Semana.
Eupeptic
Horchata conține enzime (lipază, amilază) care contribuie la digestia gastrică a alimentelor, a grăsimilor și carbohidraților și previne flatulența sau excesul de gaze, fiind totodată o băutură vegetală care ajută în cazul sindromului de colon iritabil.
Proprietăți cardiovasculare
Datorită conținutului de grăsimi mononesaturate, în special acid oleic, asemănător cu cel al uleiului de măsline și al nucilor, are proprietăți cardiovasculare care ajută la scăderea trigliceridelor, colesterolul rău, și la creșterea colesterolului bun. De asemenea, previne hipercolesterolemia, hipertrigliceridemia și arterioscleroza.
Diuretic
Această băutură este bogată în apă și săracă în sodiu, este potrivită pentru persoanele cu acid uric sau hipertensiune arterială. De asemenea, poate fi consumată de pacienții cu sindrom nefrotic și de pacienții cu afecțiuni hepatice cronice, cu insuficiență renală ușoară sau moderată.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…