Din cuprinsul articolului
Băutura miracol. Există o băutura mai puțin cunoscută, care face minuni pentru organismul nostru. Ceaiul de păpădie este un remediu natural extrem de eficient pentru diferite boli, fiind și un aliat de încredere în lupta împotriva excesului de greutate.
Frunzele, tulpinile şi rădăcinile acestei plante ajută la mobilizarea şi eliminarea toxinelor din organism, intensifică tranzitul intestinal şi cresc tonusul întregului organism.
Fiind un diuretic puternic, păpădia permite prin componenta sa amară o mai bună funcţionare a ficatului şi a vezicii biliare.
Planta miracol pentru sănătate
Păpădia este un coleretic, colagog, laxativ, stumulează peristaltismul tubului digestiv, stimulează secreţia salivară, gastrică şi intestinală. Este un foarte bun tonic amar. De exemplu, puţină lume ştie că sucul de păpădie a fost folosit din cele mai vechi timpuri si pentru tulburările de vedere.
De asemenea, prin proprietatile sale de detoxifiere, tonifică şi dă un aspect sănătos pielii. Păpădia este o mină de aur în ceea ce priveşte vitaminele, mineralele şi oligoelementele, frunzele de păpădie proaspete fiind folosite şi sub formă de salate.
Păpădia face parte din plantele cele mai bogate în provitamina A. Este foarte eficientă în lupta împotriva radicalilor liberi care duc la îmbătrînirea pielii.
- Frunzele de păpădie conţin potasiu, fier, calciu, cupru, siliciu şi mangan.
- Rădăcinile conţin în plus şi principii amare, inulină, zaharuri complexe, substanţe care favorizează flora intestinală benefică.
Păpădia conţine o catitate mare de vitamine din complexul B, ceea ce îi permite să fie eficientă în tratarea infecţiilor şi în evitarea apariţiei anemiilor. Păpadia conţine colina (compus important în afecţiunile hepatice), vitaminele C, D şi K precum şi flavonoide şi carotenoide.
Ceaiul de păpădie vindecă ficatul gras
Indicațiile pentru sănătate ale ceaiului de păpădie:
- acnee, alergie, eczeme infecţioase recidivante, eczeme de etiologie necunoscută, psoriazis;
- diabet zaharat (reduce glicemia, creşte diureza, protejează vasele de sînge);
- tromboflebită, arteroscleroză, hemoroizi, îmbunătăţirea circulaţiei sîngelui;
- constipaţie, constipaţie atonă, colită de putrefacţie, dispepsie, insuficietă secreţie de salivă, gastrită hipoacidă;
- reumatism, reumatism cronic, reumatism degenerativ, gută;
- dischinezie biliară, hepatită, sechele post-hepatice, ciroză în faza iniţială;
- afecţiuni renale: este folosit în special pentru a creşte diureza;
- intoxicaţii diverse, toxiinfecţii alimentare;
- obezitate;
- tonic general pentru organism.
- efecte anticancerigene: poate induce apoptoza celulară în melanom și cancer pancreatic.
Cum se prepară ceai de păpădie
Pentru uz terapeutic sînt folosite atît frunzele cît şi rădăcinile de păpădie. Dacă doriţi mai mult un diuretic folosiţi mai degrabă frunzele, dar dacă doriţi să trataţi afecţiunile hepatice folosiţi rădăcinile.
- Infuzia din frunze de păpădie: infuzaţi 4 pînă la 10 g de frunze uscate în 150 ml de apă fierbinte timp de 5 -10 minute.
- Consumaţi ceaiul de 3 ori pe zi. Decoctul din rădăcini de păpădie: fiebeţi 3 -5 g de rădăcină într-o cană de apă timp de 5 – 10 minute. Consumaţi decoctul de 3 ori pe zi.
Băutura poate fi făcută din flori de păpădie proaspăt culese de pe câmp, dar asigurați-vă că acestea sunt cât mai tinere și să nu fie stropite cu diverse substanțe.
Ele trebuie spălate bine, se toarnă apă fierbinte peste flori sau frunze și se lasă la macerat timp de 15-20 de minute.
Dacă știți că aveți o reacție alergică la această plantă, nu beți ceai de păpădie. De asemenea, consultați-vă medicul dacă luați diuretice, litiu sau diferite antibiotice.