Din cuprinsul articolului
Această plantă care se găseşte din belşug şi în România ajută la combaterea răcelilor și a tusei, putând fi folosită și de persoanele cu afecţiuni cardiovasculare şi ale sistemului digestiv.
Medicul Natalia Balan dezvăluie că este vorba de măceşe, fructele unei plante care face parte din categoria rosiilor, adica din familia Rosaceae. Provenienta maceselor este variata, ele fiind cultivate in diferite regiuni temperate ale lumii, cu o vechime de mii de ani in utilizarea lor traditionala in medicina populara.
Macesele sunt apreciate pentru aportul lor nutritional si beneficiile pentru sanatate, fiind bogate in vitamina C, antioxidanti si fibre. De altfel, măceșele au fost folosite în scopuri medicinale încă din Grecia Antică și Roma, la începutul erei noastre.
Potrivit medicului, măceșele sunt o sursă de vitamina C, care conține de șaizeci de ori mai mult decât citrice, 1250 mg la 100 g, în condiţiile în care necesarul zilnic al unui adult pentru această vitamină este de 60-90 mg (în funcție de sex și vârstă).
Cu toate acestea, trebuie amintit că la fierbere la temperaturi ridicate, fructele pierd o cantitate semnificativă de vitamina C. Prin urmare, pentru a păstra bogăția acestui ingredient, decoctul de măceșe trebuie pregătit corespunzător.
Această băutură medicinală susține sistemul imunitar, are proprietăți antiinflamatorii și întărește organismul. Este util în tratamentul infecțiilor tractului respirator superior, precum și a bolilor gastro-intestinale și a hipertensiunii arteriale. Pentru prepararea tincturii se toarnă 2-3 linguri de măceșe cu 500 ml apă caldă și se înmoaie într-un termos timp de 1 oră.
Medicul spune că puteți prepara și o tinctură din această plantă, pentru care veți avea nevoie doar de 3 ingrediente:
Fructele spălate și uscate trebuie înțepate cu o furculiță și turnate într-un borcan de sticlă. De asemenea, puteți pune tulpini acoperite cu țepi mici. Adăugați zahăr și vodca, închideți borcanul și lăsați la loc întunecat 1-2 luni. Agitați borcanul zilnic sau la câteva zile.
După acest timp, lichidul este filtrat printr-o strecurătoare fină sau pânză pentru a nu deveni tulbure și turnat în sticle de sticlă închisă la culoare. Cel mai bine este să lăsați tinctura finită să stea încă 1-3 luni pentru a extrage cantitatea maximă de substanțe utile. Zahărul poate fi înlocuit cu miere.
Măceșele pot fi pregătite pentru tinctură după primul îngheț sau congelate în congelator. Acest lucru le face mai dulci, dar pierd o cantitate semnificativă de vitamina C. Daca se doreste sa le pastreze valoarea nutritiva valoroasa, acestea trebuie recoltate chiar inainte de coacere si cand sunt pe deplin coapte, adica cand au culoarea rosu inchis sau visiniu si au fermitatea necesara.
Măceșele sunt o sursă de vitamina C, care este de 10 ori mai mult decât coacăzele negre și de până la 60 de ori mai mult decât citricele, precum lămâia sau portocala.
Pe langa vitamina C, macesele mai contin vitaminele A, B1, B2, E si K, precum si acid folic, carotenoizi (astaxantina si licopen), flavonoide, acizi organici, uleiuri esentiale, antociani, fitosteroli, taninuri si pectine.
Măceșele au efecte fortifiante alimentare, laxative ușoare, diuretice, antioxidante, antiinflamatoare, antihistaminice, detoxifiante, prebiotice, imunostimulatoare și de întărire vasculară.
Măceșele sunt, de asemenea, bogate în polifenoli, care susțin producția de celule imunitare și au efect prebiotic, adică hrănesc bacteriile intestinale benefice.
Cercetătorii americani au făcut o descoperire despre sănătatea creierului, organul cel mai complex în care…
În cazul pensiilor mari primite fără ani de muncă efectivă, o practică frecventă în trecut…
Cristian Terheș este candidatul susținut de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) la alegerile prezidențiale…
În urma dezastrului provocat de inundațiile severe din Comunitatea Valenciană, Spania, Ministerul Afacerilor Externe din…
Honorius Prigoană, fiul cel mare al omului de afaceri, a anunţat că tatăl lui, Silviu…
Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se va răci în toată țara, în special…