Cercetările au arătat că o băutură făcută din cinci ingrediente pe care le puteți găsi prin acasă ar putea ajuta la reducerea nivelului de colesterol.
Colesterolul ridicat poate duce la afecțiuni grave și chiar fatale de sănătate. Dacă este lăsată netratată, substanța grasă, numită colesterol, se poate acumula în vasele de sânge. Acest lucru poate provoca blocaje și în cele din urmă atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.
Unul dintre factorii majori care contribuie la creșterea colesterolului este consumul de alimente grase.
Cu toate acestea, poate fi, de asemenea, asociat cu lipsa exercițiilor fizice, consumul de alcool, fumatul și genele familiei.
Deși există medicamente care ajută la scăderea colesterolului, de obicei se recomandă o schimbare a stilului de viață.
Iar un studiu a arătat că prepararea unei anumite băuturi acasă ar putea ajuta.
Lucrarea, publicată în Jurnalul Național de Nutriție indonezian în 2020, recomandă amestecarea usturoiului, ghimbirului, lămâiei, miere și oțet de cidru de mere pentru cele mai bune rezultate.
Acesta explică: „Se crede că tratamentul pe bază de plante pentru scăderea colesterolului realizat din ingrediente naturale poate înlocui medicina modernă, chiar dacă nu a fost dovedit științific.
Scopul acestui studiu a fost de a testa percepțiile clienților și efectele băuturii mixte pe bază de plante asupra profilului lipidic al consumatorilor cu hipercolesterolemie (colesterol ridicat).”
Ca parte a studiului, 55 de persoane au consumat „cel puțin” o lingură de băutură amestecată timp de șase luni.
Au fost apoi analizate atât dosarele lor de sănătate, cât și chestionarele completate de participanți.
Se spune: „Percepțiile consumatorilor față de aspectele legate de sănătate au arătat că 83,7 la sută dintre subiecți au experimentat o scădere a colesterolului după ce au consumat băuturi mixte din plante.
Percepția emoțională a consumatorului a arătat că 90,9 la sută dintre subiecți se simt mai sănătoși și mai în formă după ce au consumat băuturi mixte din plante.
Rezultatele dosarelor medicale ale subiectului privind profilul lipidic au arătat o scădere a colesterolului total, a lipoproteinelor cu densitate scăzută și a trigliceridelor”.
Pe baza percepțiilor și a dosarelor medicale, se știe că băutura mixtă din plante poate fi folosită ca alternativă la medicamentele tradiționale care scad colesterolul.”
Lipoproteinele cu densitate scăzută – cunoscută și sub denumirea de colesterol „rău” este ceea ce se poate acumula pe pereții vaselor de sânge și, în timp, aceasta face ca interiorul vaselor să se îngusteze.
În schimb, lipoproteinele de înaltă densitate lucrează pentru a reduce nivelul colesterolului prin absorbția acestuia și transportul înapoi în ficat. Ficatul îl îndepărtează apoi din organism.
În general, un nivel sănătos de colesterol total din sânge este considerat a fi de cinci sau mai puțin milimoli pe litru (mmol/l).