Din cuprinsul articolului
Se crede că polifenolii din ceai prelungesc durata de viață prin suprimarea deteriorării ADN-ului și menținerea lungimii telomerilor.
Ceaiul conține substanțe legate de scăderea ratei mai multor boli cronice. Agenții în cauză includ polifenoli, în special catechine și epicatechine, care au proprietăți antiinflamatorii de neegalat. Potrivit unor corpuri de cercetare, acești compuși pot contribui la o probabilitate semnificativ mai mică de deces din toate cauzele.
Mai multe studii au sugerat că constituenții bioactivi ai ceaiului influențează în mod pozitiv îmbătrânirea celulară.
Potrivit cercetărilor efectuate de Societatea Europeană de Cardiologie, băutorii care își mențin un obicei regulat au un risc substanțial mai mic de deces din toate cauzele.
Concluzia a fost trasă pe baza datelor unui sondaj efectuat pe mai mult de 14.000 de participanți, arătând că băutorii aveau un risc cu 39% mai mic de incidență a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.
Mai mult, riscul de a suferi o boală cardiacă fatală sau un accident vascular cerebral a fost cu 56 de procente mai mic și a existat un risc cu 29% mai mic de deces din toate cauzele, în comparație cu băutorii de ceai care nu beau ceai în mod obișnuit.
Compușii din ceai s-au dovedit a fi foarte eficienți în combaterea efectelor nocive ale stresului oxidativ, un precursor major al bolilor.
Ceaiul verde și ceaiul negru se numără printre cele mai bune pentru protecția împotriva bolilor cardiovasculare, însă cercetările din 2020 sugerează că efectele fiecărui ceai ar putea să nu fie egale.
Băutura despre care s-a demonstrat că face arterele „elastice”
Dimensiunea eșantionului a făcut dificilă determinarea tipurilor de ceai care au exercitat cele mai mari efecte, dar s-au făcut câteva observații demne de luat în seamă.
Science Daily a explicat: „Ceaiul verde este o sursă bogată de polifenoli care protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a factorilor de risc, inclusiv a hipertensiunii arteriale și a dislipidemiei.
„Ceaiul negru este complet fermentat și, în timpul acestui proces, polifenolii sunt oxidați în pigmenți și își pot pierde efectele antioxidante”.
Deși există numeroase afirmații care susțin beneficiile pentru sănătate ale ambelor ceaiuri, metodele de preparare pot necesita, de asemenea, o atenție prudentă.
Science Direct avertizează că metodele preferate de preparare a ceaiului pot varia drastic între diferite populații, unele dintre ele fiind mai predispuse să adauge lapte la prepararea ceaiului.
De exemplu, ceaiul negru este adesea servit cu lapte, ceea ce, potrivit unor studii anterioare, ar putea contracara beneficiile ceaiului.