Din cuprinsul articolului
Băutura de sezon care dizolvă pietrele de la rinichi. Una din 10 persoane va face pietre la rinichi de-a lungul vieții. Pietrele apar de obicei din cauză nu bem suficientă apă sau că nu mergem la toaletă atunci când avem nevoie. Deci e foarte importantă hidratarea și spălatea căilor urinare printr-o diureză sănătoasă.
Litiaza renală poate fi asimtpomatică foarte multă vreme. ”Simptomele apar de obicei când nisipul se deplasează și zgârie căile urinare. Atunci apar dureri, și mici sângerări”, spune dr. Alice Popescu, specialist în acupunctură și fitoterapie la Institutul Național de Medicină Complementară și Alternativă din București.
Nu există semnale de alarmă decât atunci când pietrele sau nisipul începe să se miște și să deranjeze.
Atunci pot apărea: dureri puternice în zona spatelui, abdomenului inferior sau a zonei genitale, senzație de arsură în timpul urinării, urinare cu sânge, amețeli și vărsături.
Pietrele mici se rezolvă cu băuturi diuretice
Pentru calculi de mici dimensiuni și nisip, cea mai bună soluție sunt diureticele.
Remediul din bucătărie
Vă puteți prepara acasă un tratament natural și eficient împotriva pietrelor la rinichi. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente:
– o portocală
– un măr
– o lămâie
– patru felii de pepene roșu
– patru cuburi de gheață
Lămâia poate dizolva pietrele la rinichi datorită conținutului de acid citric. Pepenele roșu conține multă apă și este unul dintre cele mai eficiente fructe în eliminarea calculilor renali. Conține, de asemeni potasiu, care ajută la dizolvarea pietrelor.
Ceaiurile care dizolvă pietrele de la rinichi
Ceaiurile cu efect diuretic favorizează, se asemenea, dizolvarea sărurilor și eliminarea lor prin urină. Creșterea cantității de urină spală căile urinare și mobilizează nisipul și calculii mici.
Când pietrele sunt mari există o restricție cu privire la plantele cu efect diuretic pentru că există riscul ca acești calculi mari să pornească pe căile urinare și să provoace colică renală, infecții sau hidronefroză (retenția de urină, produsă de un obstacol la nivelul tractului urinar).
„Există foarte multe plante cu efect diuretic: mesteacăn, coada calului, mătase de porumb, cozi de cireșe, ienupăr. Unele plante au și efectul de a dizolva calculii: urzica și coada calului. Un medicament ayurvedic care dizolvă și elimină pietrele la rinchi este cystone”, adaugă fitoterapeutul.