Din cuprinsul articolului
Pentru a preveni bolile, ar trebui să se țină cont de unele recomandări de bază ale experților, cum ar fi o dietă bună, consumul de apă, exercițiile fizice, somnul bun, lipsa fumatului și a băuturii, printre altele.
Există și băuturi care ajută la prevenirea bolilor sau la ameliorarea celor deja existente, cum ar fi ceaiul negru, care, potrivit Medline Plus, Biblioteca Națională de Medicină din SUA, conține antioxidanți și alte substanțe care ar putea ajuta la protejarea inimii și a vaselor de sânge.
„Persoanele care consumă băuturi cu cofeină, inclusiv ceaiul negru, par să aibă un risc mai mic de a suferi de boala Parkinson”, a precizat biblioteca americană.
Aceasta a mai explicat că cofeina din ceaiul negru poate crește tensiunea arterială la persoanele cu tensiune arterială ridicată, dar acest lucru nu pare să se întâmple la persoanele care beau ceai negru sau alte produse cu cofeină în mod regulat.
Între timp, portalul portughez de sănătate, nutriție și wellness Tua Saúde a dezvăluit că ceaiul negru este compus din polifenoli, taninuri și alcaloizi, cum ar fi cafeina, teofilina și teobromina, cu proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, energetice, stimulante, cardioprotectoare, de slăbire, anticancerigene, astringente, digestive și anti-îmbătrânire.
Cu toate acestea, în ceea ce privește cantitățile, portalul portughez a precizat că „cantitatea de cofeină din ceaiul negru poate varia în funcție de cantitatea de frunze de ceai negru folosite pentru prepararea infuziei. O infuzie tipică de ceai negru preparată dintr-un gram de frunze de ceai și 100 ml de apă fierbinte este alcătuită din 6 % cofeină. O ceașcă de cafea preparată în aceleași condiții poate conține până la 25 % cafeină”.
Băutura care previne Parkinsonul și scade tensiunea arterială
Pentru a prepara ceaiul negru, fierbeți o ceașcă de apă și adăugați un pliculeț de ceai negru sau o linguriță de ceai negru.
Tua Saúde a precizat că consumul unor cantități moderate de ceai negru este sigur, dar consumul a mai mult de cinci cești pe zi poate provoca unele efecte secundare, din cauza cofeinei pe care o conține, precum dureri de cap, nervozitate, probleme de somn, vărsături, iritabilitate, tremurături, arsuri la stomac și amețeli.
În plus, site-ul a adăugat că ceaiul negru nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 12 ani sau sugarilor.
De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite consumul acestuia, deoarece ceaiul negru conține cofeină și este important să vă consultați medicul înainte de a-l consuma.
În mod similar, a adăugat că ceaiul negru trebuie consumat cu prudență de persoanele cu deficiență de fier, deoarece această plantă are compuși, precum taninurile, care scad absorbția acestuia. Se recomandă să se bea ceaiul la cel puțin o oră după mesele principale.