Categories: Ştiri sănătate

Băutura care poate provoca moarte subită. Mulți o consumă zilnic

Un nou studiu publicat în revista Heart Rhythm, editată de Elsevier, a examinat potențialele pericole ale consumului de băuturi energizante pentru pacienții cu boli cardiace genetice.

Un grup de 144 de supraviețuitori ai unui stop cardiac subit au fost examinați la Mayo Clinic, dintre care șapte (5%) consumaseră una sau mai multe băuturi energizante în apropierea evenimentului cardiac.

„Au agitatori periculoși”: medicii avertizează că băuturile energizante pot provoca un atac de cord subit

Deși studiul nu a demonstrat o cauzalitate directă, se recomandă prudență, iar medicii recomandă pacienților să consume băuturi energizante cu moderație.

Investigatorul principal al studiului, Michael J. Ackerman, cardiolog genetician la Mayo Clinic și director al Windland Smith Rice Sudden Cardiac Death Genomics Laboratory de la Mayo Clinic din Rochester, MN, a declarat într-un comunicat: „Piața băuturilor energizante din Statele Unite a crescut constant în ultimii ani, ceea ce a ridicat îngrijorări cu privire la posibilele efecte combinate ale consumului de cofeină și ale ingredientelor suplimentare nereglementate din aceste băuturi.

El a adăugat că băuturile energizante nu sunt reglementate de Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA), astfel încât cercetarea efectelor pe care le pot avea asupra pacienților noștri este extrem de importantă.

Băuturile energizante conțin cofeină de la 80 mg la 300 mg pe porție, comparativ cu 100 mg într-o ceașcă de cafea preparată de 8 unități.

Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste băuturi conțin ingrediente stimulante, altele decât cofeina, care nu sunt reglementate de FDA, cum ar fi taurina și guarana.

S-a emis ipoteza că ingredientele foarte stimulante și nereglementate pot modifica ritmul cardiac, tensiunea arterială, contractilitatea cardiacă și repolarizarea cardiacă într-un mod potențial proaritmic.

Băutura care poate provoca moarte subită. Mulți o consumă zilnic

Ehud Chorin, specialist la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv și la Facultatea de Medicină Sackler, Universitatea din Tel Aviv, este coautor al comentariului editorial intitulat „Alimentele aritmogene: o problemă medicală subestimată?”, care a fost publicat în paralel cu studiul. El a spus că stabilirea unei cauze probabile a unei aritmii include întrebarea despre posibila expunere la toxine sau medicamente.

„Un număr tot mai mare de substanțe din dieta standard s-au dovedit a avea efecte cardiace nedorite, ceea ce a dus la luarea în considerare a unei noi subcategorii în istoricul medical al pacientului. Ingestia: alimente aritmogene”, a declarat Chorin.

El a adăugat că băuturile energizante se încadrează în această categorie. „Constatările raportate în acest studiu ar trebui privite în contextul ansamblului mare de dovezi care sugerează efectele aritmogene ale anumitor alimente, în special atunci când sunt consumate în cantități mari sau în concentrații ridicate de către persoanele cu risc ridicat”.

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

24 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

55 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: