Din cuprinsul articolului
Băutura care dublează riscul de cancer de colon. Un nou studiu a evidențiat că băuturile îndulcite cu zahăr sunt asociate cu un risc crescut de cancer intestinal la adulții care consumă două sau mai multe astfel de băuturi zilnic.
Această legătură între consumul de băuturi zaharoase și boala mortală, precum cancerul de colon, este un punct de preocupare major pentru comunitatea medicală. Se sugerează că medicii ar trebui să ia în considerare acești factori atunci când monitorizează pacienții cu risc crescut de cancer intestinal și să ofere supraveghere colonoscopică regulată pentru depistarea precoce a eventualelor polipi, care pot deveni canceroși.
Cancerul de colon începe de obicei din polipi, tumori precanceroase care pot fi detectate și tratate în etapele incipiente, adesea în timpul unor teste de rutină. Detectarea precoce și intervenția pot fi cruciale pentru tratament și vindecare.
Un studiu publicat în revista Gut a relevat o legătură semnificativă între consumul frecvent de băuturi îndulcite cu zahăr și riscul de cancer intestinal, mai ales în cazul femeilor. S-a constatat că consumul regulat de băuturi răcoritoare, băuturi cu arome de fructe, băuturi sportive și energizante a fost asociat cu un risc crescut de cancer intestinal, dublând riscul înainte de vârsta de 50 de ani.
Cu toate acestea, cercetările recente au adus o clarificare importantă privind băuturile îndulcite cu zahăr, menționând că majoritatea băuturilor răcoritoare consumate în ultimii ani au fost cu conținut scăzut sau fără zahăr. De fapt, aproximativ 70% dintre băuturile răcoritoare vândute în Marea Britanie în 2021 au fost cu conținut scăzut sau fără zahăr și nu au fost asociate cu riscul crescut de cancer intestinal.
„Este esențial să înțelegem că acest studiu este de natură observațională și nu poate confirma o relație de cauză și efect”, a explicat Dr. Paul McArdle, nutriționist, conform The Sun. De asemenea, îndulcitorii fără zahăr au fost autorizați și recunoscuți ca siguri de către autoritățile în domeniu, cum ar fi Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari al Organizației pentru Alimentație și Agricultură și al Organizației Mondiale a Sănătății.
Cum poți preveni cancerul de colon
Experții au descoperit că adoptarea unei diete sănătoase bazate pe fructe și legume poate reduce riscul de cancer intestinal, în special la bărbați. Consumul regulat al acestor alimente a fost asociat cu o reducere de 22% a riscului de cancer colorectal la bărbații care le consumau cel mai des, comparativ cu cei care le consumau cel mai puțin.
Cercetătorii de la Universitatea Kyung Hee din Coreea de Sud au observat o legătură între consumul ridicat de fructe și legume și un risc mai mic de cancer intestinal. Totodată, adoptarea unui stil de viață sănătos, care presupune înlocuirea cărnii cu legume și cereale, poate contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire.
Alte studii au evidențiat că alimentele bogate în acid folic, magneziu și produse lactate ar putea juca un rol în prevenirea cancerului de colon, contribuind la reducerea riscului asociat acestei boli mortale.