Din cuprinsul articolului
Accidentul vascular cerebral este a doua cauză principală de deces la nivel mondial și este responsabil pentru aproximativ 11% de decese în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Mai mult, Organizația Mondială a Accidentelor Vasculare Cerebrale (World Stroke Organization (WSO)) estimează că incidența accidentelor vasculare cerebrale a crescut cu 70% între 1990 și 2019, iar decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale au crescut cu 43% în această perioadă.
Supraviețuitorii de accident vascular cerebral se confruntă cu dizabilități fizice și deficiențe cognitive care adesea le limitează activitățile economice pentru tot restul vieții.
În timp ce accidentul vascular cerebral îi afectează mai ales pe cei cu vârsta de peste 44 de ani, un număr tot mai mare de adulți mai tineri se confruntă cu accidentul vascular cerebral. WSO a estimat că aproximativ 8% din cele 13,7 milioane de accidente vasculare cerebrale din fiecare an se produc la adulții cu vârsta sub 44 de ani.
Dar peste 90% din cazurile de AVC sunt legate de factori de risc modificabili, cum ar fi consumul de alcool, care a crescut la nivel global. De exemplu, consumul de alcool a crescut cu 104% pe cap de locuitor în Asia de Est între 1990 și 2017. Cercetările din 2019 arată că se preconizează o creștere substanțială a consumului de alcool la nivel mondial.
În timp ce consumul excesiv de alcool este legat de riscul de accident vascular cerebral, se cunosc puține lucruri despre efectele consumului moderat de alcool asupra riscului de accident vascular cerebral în timp.
Într-un nou studiu, cercetătorii au investigat efectele consumului cumulativ de alcool la adulții cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani din Coreea de Sud.
Aceștia au descoperit că adulții tineri care se angajau în consumul moderat sau excesiv de alcool prezentau un risc mai mare de accident vascular cerebral.
Studiul a fost publicat recent în Neurology.
De ce consumul de alcool este legat de riscul de accident vascular cerebral?
Pentru a înțelege modul în care consumul de alcool este legat de riscul de accident vascular cerebral, Medical News Today a vorbit cu Tamar Rodney, doctor în științe medicale, profesor asistent la Johns Hopkins School of Nursing, care nu a fost implicată în studiu.
„Alcoolul afectează mai multe organe ale corpului în primul rând pentru că este transportat în tot corpul prin intermediul sângelui”, a declarat Dr. Rodney.
„Modul în care organismul procesează alcoolul înseamnă că acesta va afecta foarte repede mai multe organe, ceea ce include creierul.”
„Aparițiile repetate de alcool la nivelul creierului pot declanșa evenimente care duc la lipsa fluxului de sânge oxigenat sau la formarea de cheaguri în creier, ceea ce poate provoca un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, creierul este doar unul dintre numeroasele organe care pot avea disfuncții din cauza consumului excesiv de alcool.”