Din cuprinsul articolului
Băutura care distruge ficatul, inima și vasele de sânge. Energizantul, o băutură extrem de populară în rândul tinerilor, este acuzat de apariția fulminantă a unor cazuri de infarct și accident vascular cerebral la persoanele sub 40 de ani.
Într-o spirală a obiceiurilor dăunătoare, fumatul, alimentația necorespunzătoare, lipsa activității fizice și privarea de somn se alătură consumului de energizante, contribuind la declanșarea unor afecțiuni considerate specific vârstei bătrâneții.
Consumate zilnic, în cantități excesive și pe termen lung, energizantele cauzează deteriorarea ireversibilă a unor organe precum ficatul, dinții, inima și vasele de sânge. Aceste efecte adverse sunt adesea observate sub ochii indulgenți ai părinților sau apropiaților, care tind să considere această băutură ca fiind doar „un suc răcoritor”.
Tinerii și adolescenții sunt expuși cel mai mult riscului de a dezvolta boli asociate în mod tradițional cu vârsta înaintată, din cauza consumului de energizante. Un studiu recent realizat în America arată că peste 70% dintre adolescenți consumă cafeină zilnic, fie prin cafea, fie prin băuturi energizante.
Aceste băuturi sunt preferate pentru gustul lor adictiv, rezultat al conținutului ridicat de zahăr sau îndulcitori, dar și pentru capacitatea lor de a oferi energie datorită cofeinei și altor substanțe insuficient de studiate, cum ar fi guarana, ginsengul sau taurina.
Totuși, această energie vine la un preț extrem de costisitor pentru sănătatea inimii și a ficatului! De asemenea, ar trebui să evităm în special băuturile energizante care conțin efedrină, o substanță utilizată în suplimentele pentru slăbit pentru a „accelera metabolismul”. Această substanță poate determina creșteri periculoase ale ritmului cardiac, glicemiei și tensiunii arteriale.
Printre semnele consumului excesiv de energizante se numără palpitațiile și senzația de presiune sau constrângere în piept. Un studiu a demonstrat că o singură băutură energizantă poate restrânge vasele de sânge în doar 90 de minute de la consum. Acest fenomen poate avea consecințe devastatoare asupra inimii și creierului, deoarece sângele bogat în oxigen și nutrienți nu mai poate ajunge în mod corespunzător la organele vitale.
În plus, conținutul de zahăr din aceste băuturi energizante contribuie la formarea depozitelor de grăsime pe ficat, determinând apariția steatozei hepatice sau ficatul gras, o afecțiune întâlnită în proporție de aproape 40% în rândul adulților.
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…