Din cuprinsul articolului
Femeile în vârstă care beau doar o băutură îndulcită cu zahăr pe zi au un risc „semnificativ mai mare” de a dezvolta cancer la ficat și de a muri din cauza unei boli hepatice cronice, potrivit unui studiu publicat marți în revista medicală JAMA.
Cercetarea a constatat că femeile aflate la postmenopauză care au consumat cel puțin o băutură răcoritoare îndulcită sau o băutură din fructe îndulcită pe zi aveau de 1,75 ori mai multe șanse de a fi diagnosticate cu cancer la ficat și de 2,5 ori mai multe șanse de a muri din cauza unei boli hepatice cronice, în comparație cu cele care consumau trei sau mai puține băuturi de acest tip pe lună.
„Știm, dintr-un set de dovezi, că merită să ne gândim de două ori înainte de a alege să bem băuturi îndulcite cu zahăr în fiecare zi”, a declarat Dr. Pauline Emmett, cercetător principal la Universitatea din Bristol, pentru Science Media Center din Marea Britanie.
Cercetătorii de la Harvard Medical School au observat un grup de aproape 100.000 de femei americane cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani, timp de aproximativ 20 de ani.
În timp ce aproximativ 65% dintre adulții americani consumă zilnic băuturi îndulcite cu zahăr, doar aproximativ 7% dintre femeile participante la studiu au consumat zilnic aceste băuturi. Peste 13% au consumat băuturi îndulcite artificial în fiecare zi.
Băutura care crește riscul de cancer la ficat
Pe parcursul Băutura care crește riscul de cancer la ficata două decenii, 207 femei au dezvoltat cancer la ficat și 148 au murit din cauza unei boli hepatice cronice.
Femeile care au consumat băuturi îndulcite artificial nu au avut un risc mult mai mare de a dezvolta probleme hepatice, au constatat cercetătorii, scrie Nypost.
Analizând studiul, experții au remarcat că rezultatele nu arată cauzalitatea și că participantele au fost rugate să își înregistreze obiceiurile de consum doar atunci când au început studiul și după trei ani, dar obiceiurile lor au evoluat probabil pe parcursul perioadei de observație de 20 de ani.
Un alt studiu publicat recent a constatat că aportul de fructoză alimentează obezitatea și afecțiuni precum diabetul și boala ficatului gras, cercetătorii observând că americanii consumă în mod obișnuit fructoză prin intermediul zahărului de masă și al siropului de porumb cu conținut ridicat de fructoză, care s-a dovedit a avea consecințe dăunătoare asupra sănătății.
Băuturile zaharoase – inclusiv sucurile carbogazoase, băuturile energizante și băuturile pe bază de fructe – sunt cunoscute de mult timp ca prezentând riscuri de obezitate, diabet, cancer și boli hepatice.