Din cuprinsul articolului
Sfecla roșie este o legumă cunoscută și folosită în mod obișnuit și în salate, de obicei, iar uneori unele smoothie-uri sunt însoțite de celebrul ingredient roșu.
Este bogată în vitamina C, complexul B, acid folic și fier. De asemenea, conține cantități mari de betania, care este substanța care favorizează absorbția vitaminei B12, a fierului și a calciului.
De asemenea, se știe că îmbunătățește semnificativ sănătatea ficatului, deoarece ajută la producerea de acizi în stomac, ceea ce duce la mai multă energie și vitalitate, deoarece ajută organismul să descompună atât grăsimile, cât și proteinele, potrivit Pronto.
Cu toate acestea, una dintre cele mai comune utilizări este aceea că proprietățile sale ajută la prevenirea cancerului. Potrivit portalului de sănătate Tua Saúde, sfecla roșie este bogată în antioxidanți precum vitamina C care, prin eliminarea radicalilor liberi care deteriorează celulele organismului, reduce riscul de cancer.
Proprietățile sfeclei
- Combaterea anemiei: fiind bogat în fier și vitamina C, are o dublă funcție. Prima previne apariția anemiei, iar cea de-a doua ajută la absorbția acesteia.
- Reglează presiunea arterială: necontrolul presiunii arteriale poate fi mortal, pentru ceea ce consumul de sfeclă roșie permite relaxarea pereților vaselor sangvine colaborând la un bun flux sangvin și o bună presiune a sângelui.
- Întărește sistemul imunitar: datorită compușilor săi de vitamine B1 și B2, întărește funcționarea acestui aparat care protejează organismul de orice agent extern care i-ar putea dăuna.
În plus, fiind bogată în fier și vitamina C, ajută la controlul și reglarea tensiunii arteriale, deoarece consumul de sfeclă roșie permite relaxarea pereților vaselor de sânge, ajutând la menținerea unui bun flux sanguin.
Sfecla roșie ajută la detoxifierea organismului, deoarece este bogată în pigmenți cunoscuți sub numele de betalină, care susțin acest proces. „Acești nutrienți și antioxidanți sunt capabili să combată acțiunea radicalilor liberi și sunt esențiali pentru purificarea organelor vitale, cum ar fi ficatul, plămânii și sângele”, precizează organizația.
Deși consumul său în orice tip de preparat este excelent, unii experți au precizat că este mai bun într-un smoothie sau suc.
Pentru că sfecla roșie este un aliment cu o textură tare, se recomandă înmuierea ei timp de câteva minute într-un blender.
- Tăiați-o pentru a îndepărta pielița.
- Tăiați-o cubulețe.
- Adăugați o cană de apă în blender împreună cu sfecla roșie.
- Se amestecă și apoi se consumă.
Este indicat să consultați un nutriționist pentru a o include într-o dietă echilibrată și pentru a putea obține proprietățile sale.
Băutura care ajută la prevenirea cancerului
Cum să o pregătiți
- Într-un blender, se adaugă doi morcovi fără coajă și tăiați în bucăți mici.
- Adăugați sucul de la o mandarină și adăugați o sfeclă roșie tăiată cubulețe.
- La final, se adaugă o cană de apă și se mixează până se obține un amestec omogen, apoi se consumă.