Sari la conținut

Băutura-aliment extrem de gustoasă și sănătoasă care ajută la digestie. Dr. Corina Zugravu: „Are un conținut mare de fibre”

O băutură aliment în combinație cu un condiment este soluția ideală pentru îmbunătățirea digestiei după o masă copioasă, după cum spun medicii.

Ce este sistemul digestiv?

Sistemul digestiv este alcătuit din tractul gastrointestinal – numit și tractul digestiv – și ficat, pancreas și vezica biliară. Tractul gastro-intestinal este o serie de organe goale unite într-un tub lung, răsucit de la gură la anus. Organele goale care alcătuiesc tractul gastro-intestinal sunt gura, esofagul, stomacul, intestinul subțire, intestinul gros și anusul. Ficatul, pancreasul și vezica biliară sunt organele solide ale sistemului digestiv.

Intestinul subțire are trei părți. Prima parte se numește duoden. Jejunul este la mijloc, iar ileonul este la capăt. Intestinul gros include apendicele, cecumul, colonul și rectul. Apendicele este o pungă în formă de deget atașată de cecum. Cecumul este prima parte a intestinului gros. Colonul este următorul. Rectul este capătul intestinului gros.

Bacteriile din tractul gastro-intestinal, numite și flora intestinală sau microbiom, ajută la digestie. Ajută, de asemenea, părți ale sistemelor de legături externe  nervoase și circulatorii. Lucrând împreună, nervii, hormonii, bacteriile, sângele și organele sistemului tău digestiv digeră alimentele și lichidele pe care le consumi sau le bei în fiecare zi.

De ce este importantă digestia?

Digestia este importantă deoarece corpul dumneavoastră are nevoie de nutrienți din alimente și băuturi pentru a funcționa corect și a rămâne sănătos.

Proteinele, grăsimile, carbohidrații, vitaminele mineralele și apa sunt nutrienți. Sistemul tău digestiv descompune nutrienții în părți suficient de mici pentru ca organismul să le poată absorbi și să le folosească pentru energie, creștere și repararea celulelor.

  • Proteinele se descompun în aminoacizi
  • Grăsimile se descompun în acizi grași și glicerol
  • Carbohidrații se descompun în zaharuri simple

Trei alimente benefice pentru sistemul digestiv

Ghimbir

Ghimbirul este un ingredient tradițional în medicina orientală, care ajută la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea senzației de greață. De asemenea, s-a dovedit că această rădăcină scade aciditatea gastrică și reduce riscul de arsuri la stomac sau disconfort.

Ghimbirul proaspăt are un compus puternic numit gingerol, care are proprietăți antioxidante și reduce inflamația. Astfel, poate ajuta organismul să lupte inclusiv împotriva bolilor cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă și afecțiuni ale plămânilor.

Somon

Somonul are un conținut foarte scăzut de grăsimi saturate și este bogat în proteine. Este una dintre cele mai bune surse de vitamina B12 și conține, de asemenea, potasiu, fier și vitamina D. Somonul conține acizi grași omega-3, care pot contribui la reducerea inflamației din organism.

Acizii grași Omega-3 ajută implicit și la reducerea inflamațiilor în cazul persoanelor cu boli inflamatorii intestinale, intoleranțe alimentare și alte tulburări digestive, prin urmare, integrarea somonului în dietă poate contribui la îmbunătățirea digestiei pe termen lung.

Berea

Berea este o băutură aliment, compusă din ingrediente 100% naturale: apă, hamei, drojdie și nu în ultimul rând cereale, cunoscute pentru rolul important în alimentație, datorită conținutului ridicat de fibre.

BERE - PIxabay
BERE – PIxabay

Berea are ca ingredient de bază cerealele, care îi îmbogățesc conținutul de vitamine de tip B, precum niacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) și acid folic (B9).

Astfel, berea consumată moderat poate fi integrată într-o dietă echilibrată, spun nutriţioniştii.

Mai mult, antioxidanții din cereale și hamei contribuie la îmbunătățirea răspunsului sistemului imunitar la acțiunea factorilor exteriori dăunători și ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.

„Consumul de cereale integrale este adesea legat de efectele benefice asupra sănătății consumatorilor.

Deși beneficiile pentru sănătate asociate cu consumul de fibre alimentare sunt bine cunoscute oamenilor de știință, dar și producătorilor și consumatorilor, consumul de fibre și cereale integrale în întreaga lume este substanțial mai scăzut.

În urma unui studiu realizat în 2020 s-au observat mai multe beneficii pentru sănătate asociate consumului de cereale integrale, iar asta datorită conținutului mare de fibre”, spune dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de studii despre bere, sănătate și nutriție, într-un comunicat remis presei, potrivit Antena3 CNN.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel