Sari la conținut

Bătrânii, uitați la marginea societății

Violeta Fotache
Anca Irina Tănăsescu, conf. univ. dr. în psihologie, la cei 60 de ani pe care îi are, predă cu dăruire studenților săi cunoștințele acumulate de-a lungul carierei. A fost psiholog la Spitalul Militar, dar și „civilist”. Și-a închis cabinetul pentru a face un centru pentru adolescenți. Acum îi ia în calcul și pe bătrâni, vrând să le insufle dorința de a trăi.
Dascăl” universitar, Anca Irina Tănăsescu, este genul de persoană care nu renunță niciodată. Chiar dacă mai face un pas înapoi, cotește la stânga, la dreapta, dar iar înaintează spre scopul pe care și l-a propus. Este profund marcată de situația mai multor categorii de persoane – copii, adolescenți, bătrâni – a căror tratare și prevenire a afecțiunilor au de suferit din cauza fondurilor insuficiente și a lipsei de viziune și de preocupare a statului și a societății civile pentru aceștia.
Depresia persoanelor de vârsta a III-a, în top
Într-o discuție în exclusivitate pentru revista „Doctorul zilei”, psihologul s-a arătat preocupat de depresiile persoanelor de vârsta a III-a, vrând să tragă un semnal de alarmă. „În contextul depresiilor, care ocupă locul întâi, depresia bătrânului ocupă o proporție foarte mare. Cazurile sunt foarte multe și, din păcate, noi putem face foarte puțin pentru acești oameni, pentru că fondurile alocate bătrânilor sunt minimale”, ne-a declarat psihologul Tănăsescu.
„Pentru a-i scoate din depresie ar trebui organizate niște grupuri de stimulare, în contextul unor cluburi, asociații care să permită activități de grup, o relaționare socială pentru această categorie a bătrânilor. În cazul lor, spațiul social, după pensionare, este tot mai îngust. Statul, în parteneriat cu organizațiile neguvernamentale, ar trebui să suporte din costuri. Prevenirea depresiei bătrânilor este o problemă care ajunge în zona financiară. Ar trebui fonduri și nu sunt. Bătrânii sunt uitați la marginea societății și asta spune mult despre zona în care ne îndreptăm, ca popor”.

Familie de deținuți politici
Doctor în psihologie, Anca Irina Tănăsescu, fiica medicului Gabureac, deținut politic în regimul comunist, spune că și-a ales această profesie pentru a reuși să depășească traumele din copilărie. „Vin dintr-un mediu familial, și mă refer la familia lărgită, cu oameni care au avut destule probleme, inclusiv din cauza schimbării de regim, am avut suficientă detenție politică în familie, suferințele lor și ale familiilor rămase în nesiguranță. Cadrul general a fost destul de aspru, cu foarte multe interdicții. Psihologia a fost o manieră de a-mi gestiona o vulnerabilitate emoțională, o insecuritate socială și m-a făcut să cred că pot să fac acest lucru și pentru alții”, ne-a spus profesorul.

Trăiesc sentimentul de îngustare a viitorului, până la dispariție
Un alt fenomen care afectează persoanele de vârsta a treia este cel legat de nivelul de dezvoltare a societății.

”Se întâmplă un fenomen legat de persoanele de vârsta a treia. Ritmul rapid al tehnologiei, această revoluție informatică concomitentă cu invazia informațiilor creează o adevărată prăpastie între tânăra generație și vârstnici. Distanța dintre cele două este mult mai mare decât altă dată. Tinerii au acces la un alt tip de informații care le organizează cu totul altfel existența, îndepărtându-i de valorile tradiționale, astfel se mărește distanța și generează singurătatea persoanelor de vârsta a treia”, ne spune psihologul Tănăsescu.
Specialistul ne spune că simptomele depresivilor bătrâni sunt cele generale. ”Ei au o stare emoțională negativă, însoțită de tensiune, conflictualitate interioară permanentă, lipsă de inițiativă. Bătrânii trăiesc sentimentul de îngustare a viitorului, până la dispariție, nu mai au scopuri, nu mai au obiective. Pentru tratarea depresiei există o paletă largă de medicamente compensate parțial sau total. Dar tratamentul medicamentos nu este destul. Și când spun asta mă gândesc nu doar la efectele secundare, ci vreau să spun că dincolo de medicamente, bătrânii au nevoie de un support social, un support emoțional social pe care l-ar obține în cadrul grupului. Or, prețurile unor asemenea servicii sunt insuportabile pentru cei mai mulți dintre bătrâni”.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel