Din cuprinsul articolului
Studiile arată fără echivoc că pedepsele corporale cresc riscul de a dezvolta anxietate și depresie la adolescenți. În plus, cercetătorii atrg atenția că pedepsele corporale modifică activitatea creierului și influențează dezvoltarea creierului.
Rezultatele a decenii de cercetare leagă pedeapsa corporală de scăderea sănătății adolescenților și efectele negative asupra comportamentului, inclusiv un risc crescut de anxietate și depresie.
Pedepsele corporale afectează activitatea creierului, anxietatea și depresia
Recent, un nou studiu explorează modul în care pedeapsa corporală ar putea afecta sistemele neuronale pentru a produce acele efecte adverse. Pedeapsa corporală poate fi definită pur și simplu ca „aducerea intenționată a durerii fizice prin orice mijloc în scopul pedepsei, corectării, disciplinei, instruirii sau orice alt motiv”.
Această violență, în special atunci când este provocată de un părinte, evocă o experiență emoțională complexă. Cercetătorii, conduși de Kreshnik Burani, MS și care lucrează cu Greg Hajcak, Ph.D., la Universitatea de Stat din Florida, au vrut să înțeleagă bazele neuronale ale acelei experiențe și consecințele ei în aval.
Studiul apare în Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.
Cercetătorii au efectuat un studiu longitudinal pe 149 de băieți și fete cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani din zona Tallahassee, FL. Participanții au efectuat o sarcină asemănătoare unui joc video și un joc de ghicire monetară în timp ce au fost supuși unei electroencefalografii înregistrate continuu sau EEG – o tehnică neinvazivă pentru a măsura activitatea undelor cerebrale de la nivelul scalpului.
Din datele EEG, cercetătorii au determinat două scoruri pentru fiecare participant – unul reflectând răspunsul neuronal la eroare și celălalt reflectând răspunsul neuronal la recompensă. Doi ani mai târziu, participanții și părinții lor au completat o serie de chestionare pentru a detecta anxietatea și depresia și pentru a evalua stilul parental.
După cum era de așteptat, copiii care au suferit pedepse corporale au avut mai multe șanse de a dezvolta anxietate și depresie.
„Lucrarea noastră reproduce mai întâi efectul negativ binecunoscut pe care pedeapsa corporală îl are asupra bunăstării unui copil: am descoperit că pedeapsa corporală este asociată cu o anxietate crescută și simptome depresive în adolescență.
Cu toate acestea, studiul nostru merge mai departe pentru a demonstra că pedeapsa corporală ar putea avea un impact asupra activității creierului și a dezvoltării neuronale”, a spus Burani, potrivit neurosciencenews.com.
Copiii loviți devin hipersensibili la propriile greșeli
Acest lucru a fost reflectat de un răspuns neuronal mai mare la eroare și un răspuns tocit la recompensă la adolescenții care au primit pedepse fizice.
„În mod specific, lucrarea noastră leagă pedeapsa corporală de sensibilitatea neuronală crescută la greșeli și scăderea sensibilității neuronale la primirea recompenselor în adolescență.
În lucrările anterioare și în curs de desfășurare cu Dr. Hajcak, vedem că răspunsul neuronal crescut la erori este asociat cu anxietatea și riscul de anxietate, în timp ce răspunsul neuronal scăzut la recompense este legat de depresie și riscul de depresie.
Prin urmare, pedepsele corporale ar putea modifica căi specifice de neurodezvoltare care cresc riscul de anxietate și depresie, făcând copiii hipersensibili la propriile greșeli și mai puțin reactivi la recompense și alte evenimente pozitive din mediul lor”, a mai spus Burani.