Din cuprinsul articolului
Barometru de Sănătate Publică. Aproape jumătate dintre români se consideră foarte bine informați cu privire la COVID-19.
Conform unui Barometru de Sănătate Publică, românii consideră că prioritățile Guvernului în acest moment ar trebui să fie protejarea locurilor de muncă, desfășurarea școlii în siguranță și implementarea măsurilor împotriva răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.
„Barometrul de Sănătate Publică (Octombrie 2020)” evaluează percepția românilor cu privire la sănătatea lor și la sistemul de sănătate, în perioada pandemiei de COVID-19. Este realizat de Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL) și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI), sub egida Secției de Științe Medicale a Academiei Române, în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Barometru de Sănătate Publică. 47% dintre români se consideră foarte bine informați cu privire la COVID-19
„Într-un astfel de Barometru nu evaluăm doar percepția, ci măsurăm un indice de statalitate. Trebuie să evaluăm încredrea în sistem de fiecare dată când avem de-a face cu o criză. Cuvântul încredere este strategic într-o astfel de perioadă”, a declarat Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, Director Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.
37% dintre români sunt de părere că țara noastră a fost nevoită să se descurce singură în combaterea pandemiei de coronavirus, iar peste 35% cred că țara noastră a primit cel mai mult ajutor de la Uniunea Europeană.
În timp ce 47% dintre români se consideră foarte bine informați cu privire la COVID-19 și 43% mai degrabă informați, cele mai de încredere surse oficiale de informație, în opinia lor, sunt Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății.
În ceea ce privește sursele de informare despre coronavirus, cei mai mulți români se îndreaptă către televiziunile de știri, televiziuni în general sau ziare ori presa online, iar peste 43% declară că identifică zilnic sau aproape în fiecare zi informații sau știri false despre coronavirus.
„Oricare dintre noi cred că ar trebui să ne gândim ce priorități avem ca lideri ai acestei națiuni. În opinia mea, prioritățile ar trebui să fie problemele de sănătate – care sunt constante și actuale, iar acum suntem într-o zonă critică -, educația și hrana, care poate fi corelată cu păstrarea locurilor de muncă”, a declarat și Academician Victor Voicu, Vicepreședintele Academiei Române, Preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române.
Creșterea accesului la servicii medicale și medicamente
- Mai mult de jumătate dintre români consideră că testarea și tratamentul pentru infecția cu SARS-CoV-2 sunt mai degrabă inaccesibile în România.
- Mai mult de jumătate de români vor ca medicii să ofere consultații telefonice și online și după pandemie.
- Accesul la aparatura medicală, medicamentele, politețea personalului medical, testarea și tratamentul pentru infecția cu SARS-CoV-2 sunt mai degrabă inaccesibile în România sunt aspecte importante pentru români.
- 53% dintre români spun că își fac analizele anual sau mai des și doar 11% declară că nu și-au făcut analizele în ultimii 5 ani.
- Medicul de familie este considerat principala sursă de informare despre medicamente și boli.
- Mai mult de jumătate din români merg la medicul de familie
- 21% se informează despre ce ar putea fi vorba și cumpără medicamente
- 7% declară că merg direct la o policlinică sau la camera de gardă a unui spital.
- 8 din 10 respondenți sunt de părere că românii nu beneficiază și mai degrabă nu beneficiază de medicamente inovatoare în aceeași măsură ca alți europeni.
- o treime dintre români au declarat că s-a întâmplat să nu găsească un medicament în România, atunci când au avut nevoie pentru ei sau un membru al familiei.
- peste 83% consideră că este important să aibă acces la medicamente inovatoare.
- 42% spun că este important să beneficiem de inovație la fel ca toți ceilalți cetățeni europeni și 40% consideră că este important pentru îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții populației.
Vaccinarea: peste jumătate sunt de acord cu vaccinarea în cazurile recomandate de medici și autorități
- 6 din 10 români cred că marile puteri ale lumii și companiile multinaționale producătoare de vaccinuri sunt cele care investesc cel mai mult pentru descoperirea unui vaccin împotriva COVID-19.
- 21% dintre români s-ar vaccina dacă serul ar fi disponibil, în cazul descoperirii unui vaccin.
- O treime ar alege să se imunizeze doar dacă ar auzi că nu au fost efecte advers.
- 8% ar dori să știe mai multe informații pentru a lua decizia vaccinării.
- Aproape jumătate dintre respondenți sunt de părere că vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 ar trebui discutată pentru fiecare persoană în parte