Din cuprinsul articolului
Shoji Morimoto a devenit o personalitate cunoscută în Japonia și nu doar, datorită metodei sale inedite de a câștiga bani, fiind plătit pentru a „nu face nimic”. După ce a fost concediat în 2018 dintr-o companie, unde era considerat inutil datorită lipsei de inițiativă, Morimoto a transformat această percepție într-o oportunitate. A început să se închirieze pentru diverse activități în care nu trebuia să îndeplinească o sarcină specifică, ci doar să fie prezent. Cererile la care răspunde sunt extrem de variate, de la participarea la evenimente plictisitoare, la înlocuirea cuiva la un concert sau la așteptarea unui alergător la un maraton.
De asemenea, o altă cerere deosebită a fost un drum de 17 ore cu trenul, pe care l-a făcut pe aceeași linie, repetând traseul pentru a răspunde unei cerințe specifice ale unui client. Morimoto refuză să fie psihoterapeut, limitându-se la a oferi răspunsuri scurte sau a da din cap în timpul conversațiilor.
Morimoto primește aproximativ 1.000 de cereri pe an și prețul pentru o „ședință” de acest tip este stabilit de client, dar în trecut el a taxat aproximativ 180 de euro (30.000 de yeni) pe sesiune, ajungând să câștige anual aproape 80.000 de euro, sau aproximativ 6.000 de euro pe lună.
”Percep o taxă voluntară, așa că nu știu dacă va fi sustenabil, dar mă distrez încercând să văd dacă poate fi sustenabil”, a declarat Morimoto, cu mențiunea că nu are scop să se întrețină, ci doar să își trăiască viața și ”să se bucure de ea”. Un reporter CNBC l-a însoțit pe japonez la o cafenea cu purceluși din Tokyo.
Japonezii sunt singuratici și caută companie fără complicații
”Inițial, plănuisem să merg singur, dar când am intrat într-o cafenea plină de oameni în grupuri mici, am simțit un val de ușurare pentru că aveam compania lui Morimoto. Mai era și un alt avantaj: putea să-mi facă poze în timp ce mă jucam cu purcelușii”, povestește reporterul.
Așadar, Morimoto și-a găsit un nou ”scop” pentru câteva ore. ”După câteva schimburi inițiale în japoneza mea stângace și cu ajutorul Google Translate, nu a mai fost nevoie de alte conversații. L-am lăsat să își vadă de treabă, în timp ce eu mă concentram pe purcelușul meu.
Atunci am realizat farmecul lui Morimoto: clienții, ca mine, pot să se bucure de o activitate într-un cadru social fără a fi judecați pentru faptul că sunt singuri. Și mai bine, nu mă simțeam obligat să mențin o conversație când eram acolo doar pentru purceluși”, a explicat jurnalistul.
”Meseria” lui Morimoto, care de fapt se laudă că nu face nimic, a prins de minune în societatea din Japonia, unde tot mai mulți oameni sunt singuri și nu au prieteni. ”Acesta este un răspuns potrivit la nevoile recente ale japonezilor, care nu caută dragoste sau căsătorie și nu vor complicațiile acestor relații, dar își doresc pe cineva alături pentru ieșiri ocazionale sau cine”, a explicat Ai Sekata, un consultant la Institutul de Cercetare Nomura.