Sari la conținut

Bărbații nu plâng. Aleg să se sinucidă

Pentru că sunt mai introvertiți și vorbesc puțin despre problemele și trăirile lor, bărbații sunt mai expuși riscului de a recurge la gesturi disperate

Daniela Șerb

De cinci ori mai mulţi bărbaţi români aleg să-şi pună capăt zilelor: 9 la suta de mii de locuitori, faţă de 3,2 femei. Media europeană este de 6,9, la nivelul anului 2014. Psihologul Keren Rosner explică de ce aleg bărbaţii soluţii extreme, comparativ cu reprezentantele celuilalt gen. „Din punct de vedere psihologic, bărbaţii sunt mai introvertiţi. Vorbesc puțin despre problemele pe care le au, fiindcă au impresia că împărtășirea acestora este un semn de slăbiciune”. Nici măcar nu recunosc atunci când se află într-o perioadă de criză, ceea ce îi face să acumuleze foarte mult stres. „Când omul se află într-o situaţie dificilă, dacă nu vorbeşte cu cineva, nu gă- seşte soluţii, nu poate lua decizii viabile şi există riscul să recurgă la gesturi extreme”, mai spune psihologul.

Depresia profundă, primul pas

La vârstele peste 50 de ani, bărbaţii sunt conştienţi că fizic nu mai au puterea din tinereţe. Totodată, ei îşi asumă mai multe responsabilităţi în familie şi este susţinătorul ei financiar. Din punct de vedere profesional, poate avea loc un declin. Imaginea socială este afectată, iar acest lucru duce la panică și la disperare”. Familia, prietenii, colegii de muncă ar trebui să fie cei care sesizează că individul este într-o depresie profundă. „Individul devine mai retras, bea mai mult, fumează mai mult, nu mai găseşte nicio plăcere în a se întâlni cu prietenii. Dialogul care trebuie iniţiat în acest moment trebuie să fie unul firesc, pornind de la situaţii generale că- tre cele individuale. Persoana trebuie să aibă încredere să se destăinuie și să înțeleagă că problemele pe care le întâmpină nu sunt doar ale lui. Că şi ceilalţi trec prin acelaşi tip de expe rienţe”. Dacă se reuşeşte acest lucru, are loc o ventilare psihologică şi pot fi găsite soluţii împreună. Dacă nu se poate, atunci nu este de ruşine să se apeleze la un specialist.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel