Bărbații, loviți de osteoporoză. Cum se manifestă și cum e diagnosticată

Deși ne-am obișnuit să asociem această boală doar cu femeile, și bărbații suferă de afecțiunea scheletică sistemică, în urma căreia oasele devin mai fragile

Violeta Fotache

Osteoporoza este o boală scheletică sistemică ce se caracterizează prin masa osoasă scăzută şi deteriorare microarhitecturală a ţesutului osos, cu creşterea consecutivă a fragilităţii osoase şi a riscului de fracturi.
Afecțiunea predispune oasele la fracturi și este întâlnită cu preponderență la femei, dar asta nu înseamnă că reprezentanții sexului masculin sunt imuni la osteoporoză. Printre factorii de risc în apariția acestei boli la bărbați se numără vârsta, excesul de alcool și de glucocorticoizi, hipogonadismul.
În Ghidul pentru diagnosticarea și tratamentul osteoporozei la bărbați, publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, definiția osteoporozei este aceeași ca la femeile în postmenopauză, deși există o diferență importantă sub aspect microarhitectural, care constă în conservarea numărului de trabecule.
Sedii comune osteoporotice
Fractura de fragilitate este definită ca fractură consecutivă unui traumatism care, în condiţiile unui os sănătos, nu s-ar solda cu fractură sau a cărui intensitate nu depăşeşte pe cea a unui traumatism prin cădere din poziţia bipedă. Coloana vertebrală, șoldul, antebrațul distal și humerusul proximal sunt sedii comune de fracturi osteoporotice. Rata fracturilor vertebrale la bărbați este aproximativ jumătate din cea a femeilor la vârste de peste 65 ani. Spre deosebire de femei, rata fracturilor vertebrale la bărbați scade la vârste mai avansate, se arată în doucmentul Ministerului Sănătății.

Ca și la femei, la bărbații afectați de osteoporoză osul devine mai poros, mai fragil și mai predispus la fracturi prin traumatisme minime. Spre deosebire de femeie, bărbatul, datorită masei osoase mai mari pe care o acumulează în perioada de creștere, se prezintă cu fracturi la vârste mai înaintate, cam cu 10 ani mai târziu decât femeile. Boala nu are simptome, nu doare dacă nu există fractură. Problemele încep din momentul apariției unei fracturi, iar simptomele sunt similare cu cele de la femeie. Dacă este vorba de o fractură la nivelul coloanei vertebrale (tasarea vertebrală) duce la dureri cronice, reducerea mobilității, scădere în înălțime și apariția cifozei, ceea ce are impact major asupra calității vieții persoanei afectate.
Fractura de șold prezintă risc mare de deces prin complicații
Lucrurile sunt și mai grave în cazul fracturii de șold, care se soldează nu numai cu dureri și imobilizare, dar poate prezenta un risc mare de deces prin complicații, iar supraviețuitorii se confruntă, adesea, cu restrângerea capacităților locomotorii, necesitând ajutor la mers permanent, dureri cronice (jumătate din paciențti mai au dureri la 6 luni după fractură), scăderea independenței, necesitatea modificării dramatice a stilului de viață.
Diagnosticul se stabilește prin densitometrie osoasă DXA, la nivelul coloanei lombare (în incidenţa antero-posterioară) sau/şi sold (locurile diagnostice sunt numai colul femural şi/sau şoldul total). Diagnosticul densitometric se bazează pe valoarea cea mai mică a scorului T la nivelul coloanei lombare, colului femural şi şoldului total. De reținut că potrivit documentului Ministerului Sănătății, categoriile diagnostice ale Organizației Mondiale a Sănătății, bazate pe măsurarea densității minerale osoase (DMO) prin absorbțiometrie duală cu raxe X (DXA), la femeile în post-menopauză se aplică acum şi la bărbaţii în vârstă de peste 50 ani.

Afectează băieții mai mult decât fetele

Prof. univ. dr. Gheorghe Burnei, șeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul de Urgență pentru Copii „Marie Curie”, din Capitală, spune că și copiii sunt afectați de osteoporoză, sub două forme: osteogeneza imperfectă (boala oaselor de sticlă) – transmisă genetic predominant de la un singur părinte – și osteogeneza idiopatică infantilă – care se manifestă prin prezența demineralizării osoase la copiii începând de la vârsta de 5 ani, până la 14 ani. „Boal afectează ambele sexe (pe băieți în proporție de 70%) și forma a doua se poate vindeca. Dar acești copii pot dezvolta osteoporoza, ca adulți, după vârsta de 40 de ani. Boala poate fi redeșteptată din cauza sedentarismului, a unor afecțiuni endocrine și poate fi determinată de tot spectrul etiopatogenic în proporții variate. Statisticele diferă de la țară la țară. Până acum, la noi, osteoporoza la bărbați a cam fost ignorată și nu există o statistică care să diferențieze în funcție de vârstă și sex un procent exact privind frecvența bolii în rândul persoanelor de sex masculin”, ne-a declarat medicul Burnei.

Recent Posts

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

9 minute ago

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…

29 de minute ago

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

48 de minute ago

Vești bune pentru o categorie de seniori: Se modifică Legea pensiilor. Anunțul oficial venit chiar acum

Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…

o oră ago

Semnificația ultimei cifre din CNP. EI au parte de mult NOROC în viață

Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…

o oră ago

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă suferi de varice

Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…

2 ore ago

Citeste si: