Din cuprinsul articolului
Bărbații căsătoriți sunt mai sănătoși la bătrânețe, arată un studiu. Pe de altă parte, verigheta pe deget nu e un medicament la fel de bun și pentru femei.
O verighetă pe deget poate fi un medicament bun pentru bărbați pe măsură ce îmbătrânesc, dar nu neapărat și pentru femei, arată o nouă cercetare.
Un studiu de trei ani efectuat pe peste 7.600 de canadieni cu vârsta de peste 60 de ani a constatat că bărbații căsătoriți au avut de două ori mai multe șanse să „îmbătrânească optim”, în comparație cu bărbații care au rămas singuri.
Cu toate acestea, căsătoria nu a oferit femeilor un astfel de beneficiu pentru îmbătrânire. De fapt, femeile singure aveau de două ori mai multe șanse să îmbătrânească optim decât o femeie care fusese căsătorită, dar care și-a pierdut partenerul prin moarte sau divorț.
Se crede că bărbații căsătoriți sunt mai sănătoși, deoarece femeile își asumă un rol activ în monitorizarea sănătății lor.
„Este posibil ca persoanele căsătorite să se încurajeze reciproc să adopte sau să mențină comportamente pozitive de sănătate, cum ar fi renunțarea la fumat sau exercitarea regulată”, a spus coautorul studiului David Burnes, profesor de asistență socială la Universitatea din Toronto.
În noul studiu, publicat în Journal International Social Work, toți participanții au început studiul cu o stare de sănătate bună și au fost colectate date despre cât de „frumos” îmbătrâneau.
Îmbătrânirea optimă a fost definită ca „libertatea față de orice condiții fizice, cognitive, mentale sau emoționale grave care împiedică activitățile zilnice, precum și niveluri ridicate de fericire auto-raportată, sănătate fizică bună și sănătate mintală”.
Pe lângă concluziile privind căsătoria, studiul a constatat că a fi izolat social a fost un factor clar de risc pentru îmbătrânirea proastă.
„Este important să fii conectat social cu ceilalți, mai ales în viața ulterioară. A avea contact regulat cu rudele, prietenii și vecinii îi poate ajuta pe adulții în vârstă să se simtă conectați, să-și reducă sentimentul de singurătate și să le îmbunătățească bunăstarea generală”, a spus Eleanor Pullenayegum, profesor la Institutul de Politică, Management și Evaluare în Sănătate al universității.
Factorii fizici, cum ar fi evitarea obezității, exercițiile regulate, dormitul bine și renunțarea la fumat au fost, de asemenea, legați de îmbătrânirea optimă, a arătat studiul.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…