Sari la conținut

Bărbați, nu ratați acest semn de cancer de prostată! Depistat la timp, poate fi salvator

prostată
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Totul despre afecțiunea prostatei

Semn revelator de cancer de prostată! Experții îi îndeamnă pe bărbați să țină cont de un semn ușor de ratat al cancerului de prostată, care poate duce la depistarea precoce și la intervenții salvatoare.

Dacă cancerul de prostată se răspândește în alte părți ale corpului sau metastazează, poate deveni mortal și de obicei se deplasează către oase, plămâni, ganglioni limfatici, ficat sau creier.

Situat sub vezica urinară, funcția primară a glandei prostatei este producerea de spermă și ejacularea.

cancer de prostata
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Semnul care indică prezența unui cancer de prostată

Problemele de prostată se pot manifesta ca simptome urinare, inclusiv nevoia urgentă de a urina și/sau dificultăți la pornirea jetului, flux slab sau efort.

Pe lângă simptomele urinare, prezența sângelui în urină sau spermă trebuie abordată imediat cu un medic.

Conform Daily Mail, semnele că cancerul avansat de prostată s-a răspândit includ:

  • dureri osoase și de spate,
  • scăderea în greutate,
  • durerea testiculară,
  • pierderea poftei de mâncare.

Cancerul de prostată alimentează o epidemie de cancer, 10% din noile diagnostice din SUA apar la bărbați sub 55 de ani, iar decesele cauzate de cancerul de prostată sunt de așteptat să crească cu 136% din 2022 până în 2050.

Cancerul de prostată este a doua cea mai frecventă formă de cancer masculin după cancerul de piele. Potrivit Societății Americane de Cancer, cancerul de prostată nu este în mod obișnuit fatal – în parte pentru că are de obicei o creștere lentă, este adesea de grad scăzut și sunt disponibile multe opțiuni de tratament.

Ca și în cazul tuturor cancerelor, depistarea precoce și tratamentul în stadiu incipient sunt esențiale pentru supraviețuire.

Tratamentul pentru cancerul de prostată include intervenții chirurgicale, chimioterapie, imunoterapie, radiații sau terapie medicamentoasă țintită.

Se estimează că unul din opt bărbați va fi diagnosticat cu cancer de prostată, dar doar unul din 39 (sau 2,6%) va muri din cauza acestuia, potrivit National Institutes of Health.

Ejacularea frecventă considerată ca fiind o măsură preventivă

Experții spun că, în timp ce urinarea frecventă ar putea fi un motiv de îngrijorare, ejacularea frecventă ar putea fi o măsură preventivă.

Un studiu de la Universitatea Harvard a constatat că bărbații care au ejaculat de 21 de ori pe lună, fie din masturbare, fie din actul sexual, au 31% mai puține șanse de a face cancer de prostată decât bărbații care au ejaculat doar de patru până la șapte ori pe lună.

Factorii de risc pentru cancerul de prostată includ obezitatea, antecedentele familiale, hipertensiunea arterială, lipsa exercițiilor fizice și înălțimea peste medie, potrivit NIH, care, de asemenea, observă că dietele bogate în grăsimi saturate și produse lactate pot contribui la cancerul de prostată și pot crește riscul de recidivă odată diagnosticat.

În prezent, nu există un test standard pentru depistarea cancerului de prostată.

Dacă sunt raportate simptome, un medic poate extrage sânge pentru un test de antigen specific prostatic (PSA), care verifică nivelurile hormonale care se găsesc în cantități mai mari dacă există probleme cu prostată.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel