Din cuprinsul articolului
Bărbați afectați de Covid. La cât rau a provocat noul coronavirus până acum – și continuă să o facă – se mai adaugă încă unul.
”Ca urmare a revizuirii a 40 de studii efectuate asupra unor bărbați care au suferit forme moderate sau grave de COVID-19, s-a ajuns la o concluzie îngrijorătoare: fertilitatea acestora ar putea fi afectată pentru o perioadă necunoscută de timp,” trage atenția dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Studiile au fost realizate în diverse țări, dar au avut în comun constatarea unei scăderi semnificative a numărului de spermatozoizi și a motilității lor timp de cel puțin o lună după îmbolnăvire.
Analiza celor 40 de studii a relevat faptul că numărul de spermatozoizi pe mililitru, volumul total de ejaculare și motilitatea (mișcarea) spermatozoizilor au scăzut în medie cu 50% la bărbații testați la o lună după diagnosticul de COVID-19. S-a mai observat că afectată a fost doar fertilitatea celor care au avut forme moderate sau grave ale bolii, nu și a celor cu forme ușoare. Oamenii de știință încă nu se pot pronunța dacă acest efect este sau nu reversibil.
Constatarea nu este chiar surprinzătoare pentru cercetători, pentru că ei știu deja faptul că și alte coronavirusuri pot provoca infertilitate masculină. Cum este de exemplu virusul urlian care provoacă parotidita (oreionul) și determină atrofie testiculară și o scădere a numărului de spermatozoizi la unul din zece bărbați care se infectează.
”Revenind la infectările cu noul coronavirus, studiile au raportat și modificări testiculare la bărbații care au decedat din cauza COVID-19. De asemenea, a fost constatată și deteriorarea a două tipuri de celule din testicule, implicate direct în producția de spermă. Se pare ca SARS CoV-2 se găsește în spermatozoizii a 13% dintre pacienții de sex masculin aflați în stadiile active ale bolii și la 8,6% dintre cei care se află în proces de recuperare,” adaugă dr. Vythoulkas.
Ulterior, după o lună de la infectare, virusul pare că dispare din sperma celor care au suferit îmbolnăvirea. Medicul ginecolog precizează că o parte a oamenilor de știință nu cred că virusul se poate transmite pe cale sexuală, ceea ce reprezintă o veste bună. Dar cum orice lucru nou, mai puțin cunoscut – despre care nu se știe chiar totul – naște polemici, există și experți care susțin contrariul. Ei își argumentează teoria potrivit principiului că spermatozoizii au o capacitate demonstrabilă de a transporta infecții virale în tractul reproducător feminin.
Oricum, studiile pe aceast subiect vor fi continuate și aprofundate de israelieni, de la care așteptăm informații noi în viitorul apropiat. Până când va exista o poziție fermă în această privință, importantă este prevenirea infectării. Și pentru că pare că fertilitatea nu este afectată în cazurile ușoare de îmbolnăvire cu COVID-19, măsurile de protecție își reafirmă importanța.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…