Din cuprinsul articolului
Un bărbat de doar 49 de ani din Anglia a fost luat prin surprindere când, în 2018, a fost diagnosticat demență, în momentul în care a mers la un neurolog.
Acum în vârstă de 56 de ani, Peter Alexander a dezvăluit că o ușoară schimbare în abilitățile sale de lucru a fost semnul revelator pentru sănătatea creierului său în declin.
Bărbat diagnosticat cu demență la 49 de ani. Care a fost primul semn
Incapabil să își ducă sarcinile de lucru la bun sfârșit, bărbatul a ajuns la spital, în ianuarie 2018. Testele au dezvăluit cauza devastatoare a problemelor sale: demența frontotemporală, un tip de boală diagnosticat mai frecvent la pacienții mai tineri.
„Începeam să mă lupt să respect termenele limită (la locul de muncă), ceea ce nu fusese niciodată o problemă înainte. Iar în timpul întâlnirilor, nu puteam să mă gândesc la un cuvânt când vorbesc”, a declarat Peter Alexander pentru BBC Irlanda de Nord.
„Practic, mi s-a spus că nu mai este sigur să lucrez pentru că mi-am diminuat capacitatea de judecată și îmi pierdeam cumpătul. Mi-a fost foarte greu să mă adaptez”, a spus el.
Demența frontotemporală este o formă rară a afecțiunii, lezând lobii frontali și temporali, zonele care guvernează personalitatea și comportamentul, limbajul și capacitatea de planificare și organizare.
Pacienții observă adesea schimbări bizare în personalitatea lor. De exemplu, fac comentarii insensibile, ciudate sau devin mai dezorganizați decât de obicei.
Spre deosebire de alte forme de demență, problemele de memorie asociate cel mai frecvent cu această afecțiune apar doar în stadiile ulterioare ale bolii.
Aceasta înseamnă că oamenii pot suferi adesea simptome ani de zile înainte de a primi un diagnostic oficial.
„S-ar putea să nu fiu întotdeauna capabil să mă exprim în același mod, dar sunt încă aceeași persoană care am fost, în interior sunt încă Peter”, a spus el.
Demența l-a „ajutat” să fie mult mai dezinhibat
Într-un videoclip de pe YouTube, bărbatul diagnosticat cu demență la 49 de ani a vorbit și despre faptul că pierderea filtrului l-a determinat să folosească mult mai multe înjurături. Dar el a descris asta ca un fel de libertate.
„Oamenii spun doar „Peter, de ce spui că acum, în trecut, nu ai fi spus asta niciodată”, dar există această dezinhibiție, pe care unii o consideră inexplicabilă și de-a dreptul nepoliticosă. Dar pentru mine este o libertate și o libertate de care nu mă bucuram înainte cu acea parte a minții”, a spus el.
El a povestit, de asemenea, cum demența i-a diminuat capacitatea de a face calcule, dar i-a oferit și o voce mai muzicală, o schimbare pe care a atribuit-o creierului bazându-se pe alte secțiuni pentru a forma cuvinte și propoziții.
„Pentru că, odată ce acest lucru, unii ar putea considera că partea „logică” a creierului se diminuează și lucrurile se deteriorează de cealaltă parte a creierului”, a spus el.
„Ritmul, muzica, aceste lucruri devin din ce în ce mai fluide și ne permit să vorbim într-un mod mai ritmat.”
Peter Alexander lucrează acum pentru a aborda stigmatizarea în jurul bolii și dorește ca alții să știe că demența nu este o afecțiune care lovește doar persoanele în vârstă.
Ca parte a acestei misiuni, bărbatul a luat parte la un documentar numit Hear Our Voice, care se concentrează pe persoanele cu demență cu debut tânăr – cei diagnosticați cu această afecțiune înainte de vârsta de 65 de ani.
Ce este demența frontotemporală
Demența frontotemporală se dezvoltă atunci când celulele nervoase din creier sunt deteriorate ca urmare a acumulării mai multor tipuri dăunătoare de proteine.
Pierderea celulelor nervoase face ca creierul să nu mai funcționeze corect, ducând în cele din urmă la moarte.
Oamenii de știință încă lucrează pentru a înțelege ce declanșează această acumulare toxică de proteine, deși se estimează că este genetică la aproximativ o treime dintre pacienți.
Timpul mediu de supraviețuire pentru un pacient cu demență frontotemporală este de aproximativ 8-10 ani de la debutul simptomelor, deși medicii spun că acest lucru este foarte variabil între indivizi.
Este incurabilă și progresivă, ceea ce înseamnă că se va agrava în timp.
Deși nu există nici un tratament, diagnosticul precoce este considerat cheie, deoarece medicamentele și tratamentele pot ajuta la combaterea simptomelor.
Demența frontotemporală este una dintre principalele cauze ale demenței cu debut tânăr.