Din cuprinsul articolului
Măsuri noi adopăate de pensionari cu venituri mici și medii. Guvernul are în vedere acestajutor ajutor financiar suplimentar până la finalul anului.
Guvernul României intenționează să adopte o serie de măsuri economice menite să sprijine populația și companiile afectate de creșterea costurilor.
Sprijin financiar pentru pensionari
Guvernanții se gândesc să ofere un ajutor financiar în plus destinat pensionarilor cu venituri mici și medii. Mai mult, vor să prelungească plafonarea prețurilor la energie. Executivul analizează, potrivit sursei, să acordare ajutoare de stat pentru industriile mari consumatoare de energie, pentru a le susține activitatea în contextul actual al pieței.
Proiect legislativ ce vizează acordarea unui sprijin financiar pensionarilor
În această săptămână, autoritățile vor lua în discuție un proiect legislativ ce vizează acordarea unui sprijin financiar pensionarilor cu venituri mici și medii.
Măsura are rolul de a compensa creșterea costurilor de trai și a asigura un nivel minim de protecție socială pentru persoanele vârstnice.
În același timp, Guvernul va analiza mai multe scenarii privind continuarea plafonării prețului la energie, o măsură implementată inițial pentru a proteja consumatorii vulnerabili. Schema actuală de plafonare a prețurilor la energie ar trebui să expire la 31 martie, însă există posibilitatea ca aceasta să fie prelungită până la sfârșitul anului 2025.
Ajutoare de stat pentru industriile mari consumatoare de energie
Autoritățile evaluează impactul acestei decizii asupra bugetului de stat și asupra pieței energetice.
Pe lângă sprijinul pentru pensionari, Guvernul va include în agenda sa un proiect de ordonanță de urgență propus de Ministerul Energiei.
Acest act normativ va prevede acordarea de ajutoare de stat pentru companiile care activează în domeniul mineritului, industriei producătoare de mase plastice și prelucrării lemnului.
Scopul sprijunului
Scopul sprijinului este de a ajuta firmele mari consumatoare de energie să facă față costurilor ridicate, a declarat Marcel Ciolacu.
„Unii spun că este un buget de austeritate. Ceilalţi spun că, dimpotrivă, este un buget optimist şi că statul cheltuie prea mult. Austeritate înseamnă ce s-a făcut în 2010: s-au tăiat salariile bugetarilor şi pensiile, s-a mărit TVA-ul şi s-au luat bani cu împrumut de la FMI.
Noi nu ne atingem de veniturile aflate în plată ale românilor. Nici la pensii, unde anul trecut a existat o creştere medie de 40%, nici la salarii unde a existat o majorare anuală de aproape 25%.
Nu creştem TVA, fiindcă am lovi în nivelul de trai al populaţiei, în special al celor cu venituri mici. Şi nu avem nevoie de banii FMI, folosim fonduri europene şi bani din PNRR”, a declarat Ciolacu.