Sari la conținut

Bani de la stat pentru bunicii care stau cu nepoții! Despre ce sumă este vorba

Potrivit unui nou proiect de lege, bunicii care au grijă de nepoți ar putea primi bani de la stat, chiar dacă îndeplinesc rolul de babysitteri în mod gratuit în acest moment. Suma propusă de noul proiect de lege este de 1500 de lei.

„Marți dimineața se discută în Comisia pentru Muncă, una dintre comisiile din Camera Deputaților, despre această inițiativă de acordare a sumelor de bani pentru bunicii care au grijă de nepoți. Pentru moment, liderii comisiei eu decis să amâne luarea deciziei cu două săptămâni.

Proiectul legislativ pare să aibă susținere din mai multe partide, fie că vorbim despre UDMR, PNL sau PSD. Cu toții își doresc trecerea acestui proiect tocmai pentru că, în momentul de față, România se confruntă cu o scădere a natalității, pentru că părinții nu mai au cu cine să își lase copiii acasă.

Pe de altă parte, vorbim și despre bunici care, deși nu au ieșit la pensie, au renunțat la salariu tocmai pentru a avea grijă de nepoți.

Acest proiect ar urma să vină în susțineterea familiilor, a părinților care vor să se întoarcă mai repede la locul de muncă, dar și a bunicilor, care vor putea în acest fel să primească o sumă de bani.

Cel mai probabil, în următoarele zile se va discuta din nou în Camera Deputaților despre acest proiect care trebuie să primească un vot pozitiv și din partea deputaților, pentru că în Senat a trecut tacit, ceea ce înseamnă că acolo a fost aprobat”, a informat reporterul Ema Stoica pentru Digi24.

Cea mai mică natalitate din ultimii 130 de ani

România îmbătrânește, lucru confirmat de cele mai noi date, legate de natalitate. Potrivit Institutului Național de Statistică, 2022 ar putea să atingă un record negativ istoric, cu cei mai puţini bebeluşi veniţi pe lume în ultimii 130 de ani.

Româncele care rămân în ţară se axează pe carieră, iar cele care pleacă şi nasc în alte ţări nu au încredere că instituțiile statului nostru le vor asigura un viitor copiilor lor, spun sociologii.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, cele mai multe nașteri au fost înregistrare în 1967, când au venit pe lume peste 527.000 de copii. Din 1990 a fost înregistrată o scădere bruscă, iar în 2022 sunt șanse mari să avem un nou record negativ, dacă ținem cont de faptul că în primele 11 luni au fost înregistrate cu peste 10.000 de nașteri mai puține decât în aceeași perioadă din 2021, când oricum a fost un an cu natalitate scăzută.

Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al INS: „Un dezavantaj cert este că populația României scăzând, importanța noastră ca stat în Europa, implicit scade. Scăzând natalitatea scade populația, scade potențialul de forță de muncă și dacă adăugăm și migrația.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel