Banca Națională a României și-a actualizat prognoza privind nivelul inflației la final acestui an. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că există o serie de factori interni și externi care își pot pune amprenta asupra evoluției inflației, printre cei mai importanți numărându-se conduita politicii fiscale, dar și evoluțiile legate de cele două conflicte militare aflate în derulare. Mugur Isărescu a vorbit și despre posibila reducere în viitor a dobânzii cheie.
Banca Națională a României și-a actualizat în ușoară scădere, până la 4,7%, prognoza privind nivelul inflației la final acestui an și anticipează pentru sfârșitul lui 2025 o valoare de 3,5 procente.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: ”Bineînțeles că am discutat și un calendar potențial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară, dar atenție, avem acest comportament în sus din luna ianuarie, ne trebuie cel puțin două luni care să confirme că inflația vine categoric în jos și, doi, nu uităm că am adoptat această politică de a lăsa lichiditatea să fie absorbită zilnic la rata de depozit la 6%, nu la 7%, și dobânzile în piață, IRCC-ul de mai multă vreme, dar acum și ROBOR-ul se situează în jur de 6%, deci, când faceți comparațiile cu alte țări, ne comparăm cu realitățile din România.”
Banca Națională nu exclude o scădere a dobânzii de politică monetară, după ce în urmă cu două zile a decis ca acest indicator să rămână la 7% pe an. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, reducerea dobânzii de referință, luată în calcul de orice bancă atunci când acordă împrumuturi clienților – persoane fizice sau companii -, poate avea loc numai după două luni consecutive de scădere a inflației. Mugur Isărescu a vorbit joi și despre impozitul progresiv, pe care nu-l consideră ca fiind un subiect de actualitate într-un an electoral.
Mugur Isărescu a mai punctat și faptul că România are o problemă fiscală majoră, care se reflectă și în deficitul extern, cel mai ridicat din regiune. El a adăugat că cea mai potrivită soluție este ca această consolidare fiscală să se realizeze gradual.
Totodată, Mugur Isărescu nu crede că România se va confrunta cu o recesiune în perioada următoare, în condițiile în care consumul este în creștere, investițiile merg și activitatea de creditare și-a revenit. În opinia sa, ar fi fost posibilă o recesiune dacă nu se trăgeau banii europeni, însă a adăugat că situația este destul de bună în această privință.
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…