Sari la conținut

Bananele cu coaja pătată combat cancerul. Mit sau realitate?

Bananele foarte coapte, dar care au un aspect mai puţin atrăgător şi care sunt, de cele mai multe ori, ocolite de cumpărători, sunt mult mai bune decât s-ar putea crede.

Acestea contin TNF – o substanță foarte activă asupra celulelor canceroase, pe care le atacă și le ucide, potrivit cercetătorilor japonezi.
TNF este folosit în oncologie pentru a trata pacienții cu cancer, iar aceste banane conțin un TNF natural foarte puternic

Care este adevărul?
Cercetătorii japonezi au descoperit că extractul pur de banane coapte, injectat în sângele șoarecilor de laborator poate avea un efect stimulator asupra celulelor albe din sânge, ceea ce poate induce producerea de anumite citokine, cum ar fi TNF (Tumor Necrosis Factor).

Celulele albe au rol protector și combat corpurile străine, cum ar fi bacteriile și virusurile, sau alte amenințări la adresa organismului, cum ar fi extractul de banane injectat în sange.

Am putea crede că TNF este o proteină care distruge celulele canceroase din cauza numelui său, dar TNF este mai mult decât atât. Este o parte a sistemului imunitar, prin urmare, poate fi asociat nu numai cu cancerul, ci și cu alte boli autoimune și inflamatorii, cum ar fi astmul, artrita, psoriazisul.

De aceea, e posibil ca organismul cobailor să fi produs TNF, alături de alte proteine ​​de protecție, ca o reacție la subtanța străină injectată în sânge. Deci, cu toate că poate exista o șansă ca anumiți compuși să inducă producerea de TNF, bananele nu conțin sau produc TNF.
Și chiar dacă bananele coapte ar produce TNF, nu ar putea ajunge ca o proteină întreagă în sânge pentru a ajuta la vindecarea cancerului. Tractul digestiv descompune proteinele complexe în compuși mai mici pentru a putea trece prin peretele intestinal.

Așa că, nu te poți vindeca de cancer dacă mănânci banane.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel