Din cuprinsul articolului
Balonarea și durerile abdominale. Balonarea, durerile abdominale și modificările de tranzit intestinal, cum ar fi diaree, constipație sau alternarea acestora, pot semnala o afecțiune care afectează considerabil calitatea vieții.
Medicul specialist este în măsură să pună un diagnostic prompt și corect, recomande tratamentul adecvat, iar pacientul trebuie să descrie simptomele, durata acestor, momentul în care se declanșează sau dispar.
Apoi, gastroenterologul va recomanda o serie de analize de rutină și teste specifice (pentru boala celiacă, alergii etc.), dar și o colonoscopie.
Colonoscopia, o investigație deosebit de utilă
Colonoscopia este utilă pentru depistarea, supravegherea și tratarea mai multor afecțiuni ale tractului digestiv inferior, care este compus din intestin subțire, colon și rect. Investigația este standardul de aur în diagnosticarea precoce a cancerului colorectal, dar este utilă și în cazul altor boli digestive, de la polipoză colonică și boală celiacă până la sindromul colonului iritabil.
Colonoscopul este prevăzut în vârf cu o sursă de lumină și un tub subțire, aer, cameră video, sau anumite instrumente pentru a realiza o biopsie.
De asemenea, instrumentul este dotat și cu o cameră video, care trimite imagini spre un monitor extern, astfel încât medicul poate studia în detaliu interiorul colonului.
Dacă pacientul suferă de sindrom de colon iritabil, atunci medicul nu va descoperi anomalii în timpul colonoscopiei. Totuși, dacă va considera necesar, poate realiza o biopsie, adică va recolta un mic fragment de țesut din mucoasa intestinului, pentru examen histopatologic.
În urma colonoscopiei, vor fi excluse alte afecțiuni digestive, astfel încât medicul va putea stabili diagnosticul corect, prin excludere, folosindu-se și de rezultatele altor analize și investigații, potrivit clicksanatate.ro.