Sari la conținut

Balonarea și durerea de burtă, două posibile simptome de cancer pe care majoritatea femeilor le ignoră

semn de infarct
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Durere de stomac

Balonarea și durerea de burtă, două posibile simptome de cancer pe care majoritatea femeilor le ignoră. Corpul femeilor se schimbă cu trecerea timpului, însă în timp ce unele schimbări pot fi perfect normale, altele pot anunța cancerul.

La ce schimbări

1. Schimbări ale sânilor

În majoritatea cazurilor, nodulii de la sâni nu sunt maligni, însă ar trebui să mergei la un control dacă apar următoarele modificări ale sânilor:

  • Neregularități ale pielii
  • Mameloane care se adâncesc în piele
  • Scurgeri din mameloane
  • Roșeața a pielii de pe sâni sau mameloane

2. Balonare

Balonarea și durerea de burtă, două posibile simptome de cancer pe care majoritatea femeilor le ignoră. „Toate femeile se balonează. Dacă nu se amelioarează după o săptămână sau două sau dacă e însoțită de scădere în greutate, sângerare, e cazul să mergi la medic pentru că poate fi vorba de cancer ovarian,” a explicat dr. Marleen Meyers, MD, an oncolog la NYU Langone Medical Center.

3. Sângerări între cicluri

Sângerările în afara ciclului menstrual sau cele care apar după ce ai intrat la menopauză nu sunt normale, pot anunța chiar cancer endometrial.

4. Schimbări ale pielii

Schimbarea formei și culorii unei alunițe sau a altui semn de pe piele poate fi semnul cancerului.

5. Sânge în urină sau scaun

Deși pentru sângerările anale pot fi de vină hemoroizii, pot fi și un simptom ala cancerului de colon. Sângele în urină poate anunța cancerul vezical sau de rinichi, potrivit medicului urolog Herbert Lepor.

6. Inflamarea ganglionilor limfatici

Ganglionii limfatici sunt parte a sistemului imun şi reprezintă locul unde celulele imune se maturizează şi se pregătesc pentru lupta cu diferite boli. Cele mai vizibile creşteri sunt cele ale ganglionilor situaţi la nivel inghinal, axilar, laterocervical, submandibular şi retroauricular. Ganglionii măriţi pot fi sensibili sau nedureroşi, fermi sau moi, fixaţi sau mobili, în funcţie de cauza care a determinat mărirea lor. Schimbarea dimensiunii lor poate anunța leucemia sau limfomul.

7. Dificultăți la înghițire

Dacă se întâmplă ocazional, nu e nimic grav. Însă dacă se întâmplă des și mai sunt însoțite de stări de vomă sau pierdere în greutate, e posibil să fie vorba de cancerul de stomac.

8Pierdere inexplicabilă în greutate

Visul oricărei femei e să slăbească fără să facă niciun efort în acest sens. Dar dacă pierzi în greutate 5 kilograme sau mai mult fără să faci nimic în privința asta, e semn de boală.

9. Arsuri la stomac

Prea multă mâncare, alcool și stres pot cauza serioase arsuri la stomac. Dacă, însă îți schimbi dieta și acestea nu dispar, mergi neapărat la doctor!

10. Probleme ale buzelor

Dacă ești fumătoare și observi pe buze sau în interiorul gurii pete albe sau roșu aprins ar trebui să mergi la doctor.

11. Febră

Febră care apare fără să existe o infecție în corp  sau fără un motiv anume poate fi semnul leucemiei.

12. Oboseală

Dacă te odihnești suficient dar tot te simți obosită mai mereu, ar trebui să faci o vizită la medic, mai ales dacă ai și alte simptome precum sânge în scaun.

13. Tuse

În majoritatea cazurilor, tusea trece în 3-4 săptămâni. Nu ignora acest simtpom dacă durează mai mult de atât, mai ales dacă ești fumătoare.

14. Durere

În majoritatea cazurilor, cancerul nu doare, însă există anumite excepții, cancerul osos sau cel de creier sunt printre ele.

15. Durere de burtă și depresie

În cazuri rare, durerea de burtă însoțită de depresie pot fi simptomele cancerului pancreatic. Însă nu trebuie să-ți faci prea multe griji dacă nu ai astfel de cazuri în familie.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel