Din cuprinsul articolului
Situată la o distanță de 21 de km de Râmnicu Vâlcea, Stațiunea Băile Govora este una dintre principalele destinații turistice din județul Vâlcea. În plus, stațiunea Băile Govora este printre primele 16 stațiuni balneare din Europa și respectă normele stabilite de Federația Internațională de Termalism și Chimatologie (FITEC).
Istoria izvoarelor minerale datează încă din anul 1849, când localnicii și vizitatorii Mănăstirii Govora foloseau apele pentru diverse scopuri.
Lucrările de captare a apelor termale în scopuri terapeutice au fost realizate și coordonate de către inginerul Iranlic Bochet, cunoscut pentru captările de la Vichy și Aix-les-Bains. Primele tratamente terapeutice în Băile Govora au început în anul 1898.
Stațiunea balneară a fost oficial inaugurată la 1 iulie 1889, marcând introducerea iluminatului public (cu petrol) și a sistemului de apă potabilă.
Băile Govora, destinație balneară de prestigiu la nivel european
Odată cu descoperirea apelor minerale, Govora a devenit rapid o destinație balneară de prestigiu la nivel european.
Între anii 2010 și 2013, Primăria orașului Băile Govora a implementat proiectul „Reabilitarea infrastructurii turistice a stațiunii balneare Băile Govora, județul Vâlcea”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013.
Acest lucru a dus la modernizarea și dezvoltarea infrastructurii publice de turism din stațiune.
Aici se găsește cel mai mare parc balnear din România, iar apele minerale din Govora sunt recunoscute în toată țara.
Tratament balnear în Băile Govora
Statiunea balneara Baile Govora este recomandata in:
- tratamentul bolilor respiratorii (astm bronsic, bronsite cronice, enfizem pulmonar, pneumopatii microbiene sau virale, rinite, sinuzite, faringite etc.),
- bolilor degenerative (spondiloze, artroze, poliartroze) si a bolilor reumatice articulare (tendonite, periatrite scapulohumerale), ca si in
- tratamentul disfunctiilor neurologice periferice si centrale (pareze usoare, sechele dupa poliomelite etc.) si a unor
- disfunctionalitati post-traumatice si boli asociate (ginecologice, endocrinologice, cardiovasculare, digestive, urinare).
Complexele balneologice moderne sunt utilitate cu facilitati pentru bai cu ape minerale iodate si sulfuroase, aplicatii cu namol cald, pneumoterapii, electroterapii, kinetoterapii, tratamente cu produse apicole. Exista si un sanatoriu pentru boli reumatice si respiratorii pentru copii.
Climatul statiunii balneoclimaterice Baile Govora este continental moderat cu influente mediteraneene, sedativ cu predominanta aeroionilor negativi si incarcatura minima cu polenuri alergogene, umiditatea fiind relativ constanta. Astfel se creeaza conditii ideale pentru pentru desfasurarea activitatilor de tratament balnear.
Factorii naturali utilizaţi în cura balneo internă și/sau externă sunt:
- ape minerale de mare concentraţie, iodurate, bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice, hipertone;
- ape minerale sulfuroase hipotone;
- ape minerale bicarbonatate, sulfuroase, sodice, calcice, hipotone;
- izvoare minerale pentru crenoterapie;
- climatul continental cu influenţă mediteraneană, umiditate relativ constantă, temperature fără extreme şi usoară încărcare cu polenuri alergogene, potrivit Vâlcea Turistică.
Beneficiul unui sejur într-o staţiune balneară, în cazul nostru, Băile Govora, constă de fapt în ruperea lanţului monoton al rutinei zilnice.
În zona parcului şi a izvoarelor, aerul este puternic ionizat şi cu încărcătură bogată în ioni negativi cu efect bronhodilatator şi relaxant psihic, motiv pentru care se recomandă cura de teren în schema terapeutică.
Intreg procesul unei cure balneare este recomandat și atent supravegheat de medici primari balneologi, asistenți medicali de specialitate, fiziokinetoterapeuți și maseori.