Categories: Ştiri sănătate

Bacteriile se pot ”deghiza” pentru a evita să fie detectate de antibiotice – studiu

 Bacteriile îşi pot schimba temporar forma pentru nu fi detectate de sistemul imunitar şi de antibiotice, conform unei concluzii formulate de o echipă de cercetători din Marea Britanie, informează joi Press Association.

Cercetătorii britanici consideră că studiul lor, publicat în Nature Communications, este primul care demonstrează că bacteriile îşi pot schimba forma în corpul uman ascunzându-şi peretele celular în interiorul lor.

Peretele celular este deseori ţinta antibioticelor, iar prin ”mascarea” acestuia, microorganismele care provoacă boli infecţioase reuşesc să evite impactul distructiv al medicamentelor care le vizează – o potenţială cauză a rezistenţei bacteriilor la antibiotice.

Te-ar putea interesa și

Ficatul gras non-alcoolic, cauzat de o periculoasă bacterie ce produce singură alcool în intestine

”Este ca şi cum bacteria ar purta o vestă reflectorizantă”, a descris autoarea principală a studiului, Katarzyna Mickiewicz, profesor la Universitatea Newcastle, referindu-se la peretele celular.

”Acesta le conferă o formă regulată – spre exemplu de tijă sau de sferă – le dă putere şi le protejează, însă totodată le face foarte vizibile, în special pentru sistemul imunitar uman şi pentru antibiotice precum penicilina. Ceea ce am observat este că în prezenţa antibioticelor, bacteriile pot să se modifice, de la o formă cu pereţi foarte regulaţi la una complet aleatorie – o stare în forma literei ‘L’ cu deficit de perete celular – scăpând astfel de vesta reflectorizantă şi ascunzându-se în interiorul lor. Luând o astfel de formă, corpul nu mai poate recunoaşte cu uşurinţă bacteriile, aşa că nu le atacă, acelaşi lucru întâmplându-se şi cu antibioticele”, a explicat Katarzyna Mickiewicz, scrie Agerpres.

Oamenii de ştiinţă de la Newcastle University au utilizat tehnici de ultimă generaţie pentru a analiza mostre prelevate de la pacienţi vârstnici diagnosticaţi cu recurenţă a infecţiei tractului urinar (ITU).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus rezistenţa la antibiotice pe lista celor mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice, a securităţii alimentare şi a dezvoltării.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: