Sari la conținut

Bacteriile prietenoase: previn accidentul vascular, infecţiile şi obezitatea

bacterii periculoase
sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro
avertisment OMS

Atunci când folosim un gel de duş abraziv sau un săpun antibacterian riscăm să ucidem bacteriile care ne protejează împotriva bolilor.

,,Majoritatea oamenilor sunt surprinşi să afle că în organismul uman există de 10 ori mai multe bacterii decât celule. Majoritatea se găsesc în intestine, altele pe piele, în sistemul respirator, în gură şi în zona organelor genitale” spune profesorul Phillip Calder.

Multe bacterii sunt inofensive şi chiar benefice, unele însă ne pot îmbolnăvi de aceea cel mai important este păstrarea unui echilibru. Dezechilibrele dintre bacteriile care se găsesc în intestine pot cauza diabet, obezitate, autism, psoriazis, astm, boala Crohn.

Iată ce rol au bacteriile din organism:

– Previn anxietatea

Unele tipuri de bacterii din intestine pot afecta şi starea de spirit. În cadrul unui studiu făcut pe şoareci de laborator s-a constatat că rozătoarele care au fost hrănite cu lactobacilus (o bacterie prietenoasă care se găseşte în intestine) erau mai puţin anxioase. Acest lucru este posibil datorită producţiei de GABA, o substanţă din creier care are aun efect de calmare.

– Protejează pielea

Concepţia conform căreia cu cât pielea este mai curată, cu atât mai bine este total greşită deoarece bacteriile care trăiesc la suprafaţa pielii au un rol important. ,,Dacă te speli pe mâini de multe ori pielea se va usca din cauză că sunt îndepărtate toate uleiurile şi bacteriile care menţin echilibrul pielii. Dacă foloseşti săpunuri şi detergenţi în exces, unele micro-organisme sunt îndepărate şi altele devin dominante cauzând probleme dermatologice,” spune profesorul Mark Fielder de la Universitatea Kingston.

Potrivit lui Fielder, acneea poate fi de asemenea cauzată de o schimbare a florei bacteriene a pielii.

– Se transmit prin sărut

Atunci când locuieşti cu o persoană este posibil să aveţi aceleaşi tipuri de bacterii în intestine. ,,De fiecare dată când săruţi pe cineva transmiţi şi primeşti milioane de bacterii, aşa că din punct de vedere microbiologic, intestinele tale sunt asemănătoare cu cele ale persoanelor apropiate,” mai adaugă profesorul.

– Pot preveni accidentul vascular

Tipul bacteriilor din organismul tău poate avea un impact asupra riscului de infarct sau de accident vascular. Persoanele care suferă de ateroscleroză (depozite de grăsime localizate în pereţii arterelor) au bacterii diferite faţă de cei care nu au această afecţiune potrivit unui studiu publicat în Nature Comunication.

Cercetătorii suedezi au descoperit că există diferenţe majore între bacteriile din intestinele celor care au avut un accident vascular şi cele ale persoanelor sănătoase. Se consideră că cei din urmă au mai multe bacterii care produc carotenoide, un tip de antioxidanţi care protejează împotriva anginei pectorale şi a accidentului vascular.

– Te menţin suplu

Obezii au bacterii diferite de persoanele cu o greutate normală. ,,Microbii care se găsesc în intestinele obezilor sunt mai eficiente în creşterea absorbţiei de calorii din alimente. Interesant e faptul că atunci când cineva este supus unei interveţii chirurgicale bariatrice, bacteriile acelei persoane suferă o modificare. Această intervenţie este benefică şi în tratarea diabetului de tip 2, în cazul căruia ar putea fi implicate aceleaşi bacterii,” spune profesorul Nicholson.

Potrivit unui studiu făcut pe şoareci de laborator, rozătoarele care au primit bacterii din intestinele şoarecilor obezi, s-au îngrăşat mai repede.

– Ajută medicamentele să-şi facă efectul

Bacteriile care se găsesc în intestine influenţează modul de reacţie al medicamentelor. ,,Acestea metabolizează medicamentele şi le schimbă modul de absorbţie şi toxicitatea. Aceasta este explicaţia pentru care pastilele reacţionează diferit de la persoană la persoană,” mai adaugă profesorul.

– Este posibil să ţină la distanţă şi cancerul

Cercetătorii încearcă să afle dacă bacteriile din intestine şi în special E.coli au legătură cu cancerul de colon.

Potrivit doctorului Barry Campbell de la Universitatea Liverpool, unele tulpini ale bacteriei E.coli sunt inofensive în cazul persoanelor sănătoase, problemele apar însă atunci când există o inflamaţie din cauza deteriorării intestinului. ,,Inflamaţiile pot reduce numărul bacteriilor sănătoase şi cresc infleunţa bacteriei E.coli, mai spune doctorul.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel