Anumite practici de igienă pot permite pătrunderea bacteriilor periculoase în fluxul sanguin.
Există miliarde de bacterii în gură, dintre care unele rezidă exclusiv pe limbă. Ocazional, acestea intră în sânge prin ulcere sau alte orificii din gingii, permițând pătrunderea diferitelor bacterii circulante în sânge. Odată ajunse în circulația sistemică, bacteriile se pot dovedi fatale dacă călătoresc în locuri greșite. Acest lucru se datorează faptului că organismul riscă să contracteze infecții grave.
Răzuirea limbii este sustinută ca practica de igiena orala pentru prevenirea cariilor si a respiratiei urat mirositoare, ceea ce o face prin reducerea numarului de bacterii din gura.
De fapt, unele literaturi de specialitate afirmă că practica este puțin mai eficientă decât utilizarea periuțelor de dinți în gestionarea halitozei (respirația urât mirositoare).
La unii pacienți cu valve cardiace vulnerabile, practica poate avea un risc ascuns de bacteriemie.
„Practica răzuirii limbii […] nu a fost bine studiată și atât amploarea, cât și frecvența bacteriemiei pot fi mai mari decât în cazul periajului de rutină”, explică un raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Practica cea mai strâns legată de riscul de bacteriemie este totuși extracția dentară.
Neil Sikka, medic stomatolog la Bupa Dental Central, a explicat: „În majoritatea cazurilor, un număr mic de bacterii sunt îndepărtate din sânge de către sistemul imunitar.
Acest lucru poate duce la infecții grave în jurul corpului, inclusiv la nivelul creierului, inimii și articulațiilor.”
Nivelurile dăunătoare ale bacteriilor din gură se manifestă de obicei ca o boală a gingiilor, dar un număr mare de oameni își ignoră simptomele.
Cu toate acestea, atunci când un inocul de bacterii intră în sânge, unele locuri din organism pot fi mai predispuse la inflamație.
„Este cel mai probabil ca bacteriile să se adună pe materiale artificiale din corp. Acestea ar include articulațiile protetice, valvele cardiace și catetere”, a explicat domnul Sikka.
„De mulți ani a fost practica acceptată la efectuarea anumitor proceduri stomatologice la pacienții cu înlocuiri protetice și la cei cu risc crescut, ca antibioticele să fie preventive.
„Cu toate acestea, în urma cercetărilor din 2008, NICE (Institutul Național de Excelență Clinică) a emis îndrumări […] prin care se precizează că antibioticele preventive nu sunt recomandate în mod obișnuit pentru tratamentul stomatologic la pacienții cu risc.
„În circumstanțe normale, pacienții sănătoși care primesc tratament stomatologic prezintă un risc foarte scăzut de a dezvolta bacteriemie”.
Cifrele sugerează că incidența bacteriemiei la adulți variază de la zero la sută la 100 la sută pentru extracțiile dentare și de la zero la 57 la sută pentru periajul dinților.
Riscul de bacteriemie din alte practici precum răzuirea limbii nu a fost încă cuantificat, dar unele rapoarte de caz sugerează că ar putea fi demn de luat în considerare.
În 2007, CDC a raportat cazul unei femei în vârstă de 59 de ani care a dezvoltat endocardită la două luni după ce a cumpărat o racletă pentru limbă din plastic.
Endocardita, care se referă la inflamația care „pune viața în pericol” a valvelor inimii, nu este o complicație cunoscută a răzuirii limbii.
Medicii pacientului au propus însă că ea ar fi putut dezvolta endocardită infecțioasă ca „o consecință” a bacteriemiei din utilizarea de către pacient a unei raclete de limbă.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…