Din cuprinsul articolului
România este în pragul unei epidemii după ce mai mulți copii din întreaga țară au ajuns la spital cu o bacterie cunoscută ca și streptococ beta-hemolitic grup A (Streptococcus pyogenes sau streptococ de grup A – GAS)
Fiind vorba de o bacterie comuna, omniprezenta si pe care multe persoane o pot purta in sau pe corp, fara sa manifeste simptome, reprezinta, totusi, cea mai frecventa cauza pentru dureri in gat si febra.
Infectia cu streptococ beta-hemolitic este adesea principala cauza bacteriana care poate provoca faringita acuta. Mai exact, 15-30% din cazurile de faringita la copii sunt ca urmare a infectiei cu streptococ beta-hemolitic grup A, potrivit unor date medicale recente.
In timpul lunilor de iarna, dar si pe timpul primaverii, in climatul temperat, pana la 20% dintre copiii asimptomatici de varsta scolara pot fi purtatori de streptococ beta-hemolitic grup A, fara sa manifeste simptome.
Cel mai adesea, infectiile cu streptococ beta-hemolitic grup A se transmit prin picaturile eliberate cand o persoana stranuta sau tuseste, dar si prin contact direct cu persoane sau purtatori infectati. Rareori se transmite prin contact de obiecte. De asemenea, pot aparea focare rare de infectie cu streptococ beta-hemolitic ca urmare a ingerarii alimentelor contaminate, cum ar fi laptele, produsele lactate si ouale.
Perioada de incubatie pentru streptococ beta hemolitic este, de regula, de 1-3 zile.
Adrian Marinescu, medic infecționist, a intrat în direct la Antena 3 CNN unde a explicat care sunt simptomele infecției cu streptococul A și ce ar trebui să facă cei care au avut contact cu o persoană infectată.
”Când vorbim despre streptococul betahemolitic de grup A ne gândim la o infecție care apare foarte des. Practic în fiecare an.
Într-adevăr, în timpul pandemiei, interacțiunile au fost limitate și am avut mai puține infecții. În așa fel încât nu discutăm de o situație care să iasă din limitele normale.
Sunt, într-adevăr, mai multe infecții în prezent, mai ales la copii. Este adevărat că acest streptococ poate să pună probleme în situația în care nu este tratat și, din punctul meu de vedere, ar fi corect ca atunci când avem o simptomatologie de amigdalită, în momentul în care ne gândim la un diagnostic care se referă la streptococ, să ajungem la medicul de familie, la medicul pediatru, care să prescrie tratamentul corect. Pentru că, într-adevăr, în situația în care nu este tratat, și aici este vorba de antibiotic, pentru că este o infecție bacteriană, există și riscul să apară complicații care pot fi importante la un moment dat”, a explicat medicul.
”În cele mai multe dintre cazuri, lucrurile se rezolvă dacă este administrat un tratament corect. Pot fi și cazuri când există rezistență la antibiotice. Nu este vorba despre o reinfectare, ci este o formă prelungită de cele mai multe ori.
Foarte adevărat este și că poți face o infecție cu streptococ la un anumit interval de timp.
Legat de ceea ce se întâmplă cu cei care locuiesc în același domiciliu, foarte probabil că și cei care sunt în imediata apropiere pot face această infecție streptococică, și atunci intră în discuție tratamentul.
Deci tratamentul este pentru cei care au o simptomatologie și dacă vorbim în familie, și discutăm de un focar, sigur că în cazul în care apar aceste simptome și persoana respectivă va merge la medicul de familie sau la medicul cel mai apropiat”, a concluzionat Adrian Marinescu la Antena 3 CNN.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…