Sari la conținut

CAZ RAR ÎN ROMÂNIA: Inima unui copil a fost transplantată unui bărbat de 45 de ani, care are 100 de kilograme

UPDATE: „Starea pacientului este bună după operaţie, care a durat şase ore. A fost o operaţie dificilă, mai ales pentru că primitorul este mult mai solid decât băiatul de la care a fost prelevat cordul”, a spus medicul Şerban Bărdişteanu.

Bărbatul a fost supus, sâmbătă dimineaţă, unui nou set de analize, iar pentru că starea lui este bună, a reuşit să se ridice la marginea patului, a precizat Brădişteanu.

Pacientul, în vârstă de 45 de ani, avea o suferinţă cardiacă de mai bine de zece ani. Acesta suferise un infarct şi de cinci ani era pe lista de aşteptare pentru transplant. Cea mai mare problemă în această intervenţie a fost statura diferită a copilului şi adultului, a mai spus Brădişteanu.

În București s-a făcut vineri un nou transplant de cord, după doi ani în care nu s-au mai făcut astfe de operații.

Donatorul este un copil de 14 ani, care căzuze între etaje și a fost adus din provincie  la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

Pacientul primitor este un bărbat în vârstă de 45 de ani, care se afla de mult timp pe lista de aşteptare.

Intervenţia este realizată de o echipă condusă de dr. Şerban Brădişteanu, realizatorul primului transplant cardiac din România.

La Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca nu a mai fost efectuat un transplant de cord de aproximativ doi ani.

Coordonatorul echipei naţionale de transplant, dr. Victor Zota, a spus că familia băiatului şi-a dat acordul să fie prelevate de la acesta cordul, ficatul, rinichii şi corneea.

14 ani de la primul transplnat de cord din România

În anul 1999, medicul Șerban Brădișteanu a realizat primul transplant de cord din România.

Atunci, un tânăr de 23 de ani a primit o inima noua, sanatoasa. El era internat la Floreasca cu diagnosticul de cardiomiopatie dilatativa (boala incurabila care se manifesta prin dilatarea inimii din cauza imbolnavirii muschiului cardiac), iar viata lui s-ar fi oprit la aceasta virsta daca parintii unei tinere, victima a unui accident grav, nu si-ar fi dat consimtamintul pentru prelevarea unor organe.

Inima unei tinere de 24 de ani a readus la viata un barbat cu un an mai tinar

Tinarul a fost supus transplantului dupa ce, in urma cu trei saptamini, suferise un stop cardiac din care a fost cu greu recuperat.  Baiatul avea probleme cu inima inca de la virsta de 17 ani.. Medicul Serban Bradisteanu a declarat ca erau doi posibili receptori pentru inima. „Din doi pacienti a caror supravietuire depindea de un transplant cardiac, a fost ales acest tinar pentru ca analizele de compatibilitate (care au durat cinci-sase ore) au demonstrat ca organul ce urma sa-i inlocuiasca inima bolnava se potrivea mai bine cu organismul sau decit cu al celuilalt pacient”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel