Din cuprinsul articolului
Avocatul Poporului dezvăluie „condiții de lagăr” după controalele în spitalele de pshhiatrie. Lista neregulilor pentru fiecare spital în parte.
Situații incredibile au fost constatate și prezentate într-o anchetă a Avocatului Poporului ce a avut loc în 2023.
Au fost scoase la iveală probleme ce țin de drepturile de bază ale persoanelot cu probleme psihice, cele mai multe internate fără voia lor, la unitățile psihiatrice din țară: Săpoca, Socola Iași, Spitalul Județean de Urgență Zalău și Spitalul Municipal Sighetu Marmației.
Supraaglomerarea, lipsa unei evidențe a celor internați sau faptul că autoritățile nu se îngrijesc de cei care ar trebui externați sunt doar câteva dintre deficiențe.
Astfel, consilierii Avocatului Poporului au constatat că, în România, încă există saloane cu câte doi sau chiar trei pacienți într-un singur pat. Mai mult, există probleme în sistemul de asistență a persoanelor internate forțat la Psihiatrie.
Dar una dintre cele mai importante probleme, pentru care România a și fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).rămâne supraaglomerare acestor instituții.
„România a fost condamnată de către CEDO în cel puțin șase cazuri pentru tratamentul persoanelor asistate în spitalele de psihiatrie. Lipsirea de libertate în mod ilegal, condițiile inumane și internarea arbitrară au adus, de asemenea, condamnări.
Chiar am simțit senzația de lagăr când am văzut cum sunt îmbăiați acești pacienți: mai mulți în același timp. Nu putem să vorbim de intimitatea pacientului. Am găsit pereți mucegai, cu igrasie. La secția de psihiatrie din Zalău, ferestrele erau acoperite cu folii opace”, a declarat Nicoleta Constantinescu, consilier al Avocatului Poporului.
Când vine vorba de internările nevoluntare, multe cazuri sunt tratate cu încălcarea legii și nu sunt respectate perioadele de reevaluare. Neregulile din spitalele de psihiatrie au fost semnalate premierului, membrilor Guvernului și Parlamentului.
În viitor, specialiștii estimează că o persoană din două va dezvolta o problemă de sănătate mintală. Multe probleme s-ar putea rezolva dacă România ar avea un Plan Național de Sănătate Mintală funcțional, spun specialiștii.
„Planul va trebui sa fie asumat la nivel de prim-ministru, în fața Uniunii Europene, finanțat și pus în practică”, arată Cătălina Constantin, director la Centrul de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog.
Anchetatorii Avocatului Poporului au făcut câte o sinteză a problemelor identificate în spitalele verificate, potrivit bihorjust.ro.
Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din București
Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca, județul Buzău
Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani
Spitalul de Psihiatrie „Sf. Pantelimon” Brăila
Institutul de Psihiatrie Socola Iași
Spitalul Județean de Urgență Zalău – Secția de Psihiatrie:
Spitalul Municipal Sighetu Marmației – Secțiile de Psihiatrie:
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…