Avocado, un fruct tropical, original din America Centrală și de Sud este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate și vitamine. Beneficiile sale pentru sănătate sunt numeroase, fructul fiind recunoscut pentru rolul său pozitiv în tratarea artritei, promovează sănătatea pielii, ajută la scăderea în greutate, contribuie la buna gestionare a diabetului zaharat, dar și menținerea în stare optimă a ficatului.
Arborele de avocado rămâne verde tot timpul anului, poate ajunge la 20 de metri înălțime și are un fruct în formă de pară cu un sâmbure mare, lemnos în mijloc. Înainte de a fi mâncat fructul de avocado trebuie lăsat la copt pentru câteva zile la temperatura camerei. Ca pont: cumpărați fructele mai închise la culoare.
Avocado este bogat în acizi grași Omega-3 sub forma de acid alfa linoleic. Specialiștii susțin că grăsimile monosaturate din avocado au un rol important pentru sănătatea inimii, a întregului sistem cardiovascular, ajută la scăderea colesterolului rău, ajută la asimilarea vitaminelor liposolubile A, K, D și E atunci când este combinat cu alimente care conțin aceste vitamine.
De asemenea, avocado conține acid folic, atât de necesar în timpul sarcinii. Avocado conține mai mult potasiu decât bananele, de aceea este el grozav reușind să prevină apariția calculilor renali și să protejeze sistemul cardiovascular. De asemenea, fiind bogat în magneziu, avocado acționează asemenea unui detoxifiant de primă clasă. Conține și vitamina K care este esențială pentru menținerea sănătății oaselor, dar asigură și buna coagularea a sângelui. De exemplu, o jumătate de avocado pe zi oferă 25% din necesarul de vitamina K pe zi.
Totodată, avocado conține și vitamina E, un antioxidant care are rolul de a proteja țesuturile de radicalii liberi, și împiedică îngustarea vaselor de sânge.
Avocado conține și luteină și zeaxantină iar aceștia au rolul de proteja ochii de afecțiuni oculare, mai ales de degenerescența maculară care însoțește procesul natural de îmbătrânire.
Iată care sunt principalele beneficii ale acestui fruct:
- Funcționează ca un afrodiziac puternic. Avocado este bogat în grăsimi saturate, ceea ce este important pentru sinteza testosteronului.
- Reducere durerea în cazul artritei. Sunt studii care susțin că un consum regulat de avocado poate diminua durere generată de artrită.
- Ajută la buna gestionarea a diabetului zaharat, deoarece conține grăsimi bune care contribuie la încetinirea absorbției zahărului în sânge.
- Menține sănătatea pielii. Având vitamina C și vitamina E în compoziție, avocado menține pielea suplă, hidratată și sănătoasă.
- Aliatul pierderii în greutate. Avocado ajută la reducerea poftei de mâncare.
- Crește colesterolului bun – HDL. Consumul regulat de avocado ajută la reducerea colesterolului rău – LDL și crește nivelul colesterolului bun.
- Menține sănătatea ochilor. Avocado conține luteină și zeaxantina, antioxidanți care contribuie la reducerea riscului de a dezvolta cataractă.
- Asigură sănătatea oaselor, deoarece este bogat în calciu, zinc, magneziu, potasiu și vitamina D și vitamina K. În plus, previne instalarea osteoporozei.
- Îmbunătățește digestia. Fiind bogat în fibre ajută la prevenirea constipației și sunt studii care susțin că ar putea preveni cancerul de colon.
- Avocado este o sursă bogată de vitamina C, un important antioxidant care contribuie la prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare și a altor boli degenerative, precum maladia Alzheimer sau demența.