Sari la conținut

Avertizarea stomatologilor: ”Nu încercați să vă albiți dinții cu lămâie și bicarbonat pentru că acestea distrug smalțul!”

Din dorinta de a obtine zambetul alb si stralucitor de Hollywood, tot mai multe persoane apeleaza la diferite metode, unele dintre ele controversate, de albire a dintilor la domiciliu. Doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont, aduce in discutie cele mai frecvente astfel de trucuri, fie ca este vorba de tratamente sau alimente cu efecte miraculoase, si ne spune daca reusesc ele sa aduca aceleasi rezultate ca cele obtinute pe scaunul medicului specialist.

Dintii albi reprezinta un semn al sanatatii si al unei bune igiene personale si sunt, de asemenea, esentiali pentru a avea un zambet frumos. Este de inteles, prin urmare, de ce diferite „trucuri” de albire a dintilor la domiciliu, cum ar fi preparea a diferite paste cu bicarbonat de sodiu sau, pur si simplu, consumul anumitor alimente au devenit atat de populare.

„Cei care vor sa isi albeasca dintii acasa trebuie sa fie constienti, insa, ca niciuna din metodele care pot fi aplicate la domiciliu nu vor aduce aceleasi rezultate precum un serviciu de albire profesionala, insa uneori poata fi observata o usoara albire a danturii. Indiferent de metoda aleasa, este esential ca inainte de aplicare aceasta sa fie discutata cu medicul dentist, pentru a avea siguranta ca nu vor fi deteriorati dintii”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

Combinatia dintre bicarbonatul de sodiu si lamaie

Aceasta pare a fi una dintre cele mai populare metode de albire a dintilor la domiciliu, fiind recomandata in diferite articole pe internet. Din pacate, atentioneaza medicii, repetat prea des tratamentul poate afecta smaltul dentar.

„In acest caz efectul de albire este, de fapt, unul abraziv, determinat de particulele de bicarbonat de sodiu, care indeparteaza depunerile superficiale de pe suprafata dintilor. Orice acid, inclusiv acidul citric din lamaie, este daunator dintilor, dearece scoate calciul din smaltul dentar, facandu-l mai poros si mai sensibil la carie, crescand si sensibilitatea dentinara la persoanele predispuse la aceasta. Asadar, perierea cu lamaie este nerecomandata de catre medicii stomatologi”, spune doamna doctor ortodont.

Cei care sunt ingrijorati cu privire la deteriorarea smaltului dintilor au la dispozitie, insa, solutii maiputin agresive.

Fructele si legumele

Pe langa faptul dovedit ca sunt delicioase, se crede despre capsuni ca pot ajuta la albirea dintilor datorita a doua elemente importante pe care le contin: enzima numita acid malic si vitamina C. Astringentul gasit in capsuni ajuta la indepartarea petelor de pe suprafata dintilor, in timp ce vitamina C spala placa bacteriana, o retea de proteine, aderenta de suprafata dintelui, ce contine bacterii si zaharuri.

Multe persoane sunt de parere ca si fructele si legumele mai tari, precum marul, respectiv telina si morcovii pot avea efect de albire a dintilor, comportandu-se ca o „periuta” de dinti naturala.„Intr-adevar, mestecarea lor indeparteaza excesul de alimente si bacteriile din cavitatea bucala. Merele contin si ele acid malic, substanta intalnita si in capsuni (si in produsele pentru albirea dintilor), care poate indeparta petele superficiale si depunerile intalnite la suprafata dintilor prin accelerarea productiei de saliva. Cu toate acestea, nu trebuie sa ne asteptam la rezultatele remarcabile in ceea ce priveste albirea”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

Produsele de albire din comert

Parerile medicilor sunt impartite cu privire la eficacitatea produselor de albire disponibile in comert. In orice caz, cele sub forma de benzi sunt de evitat, deoarece nu distribuie pasta de albire uniform. Dintii sunt, de obicei mai putin albi in apropierea liniei gingiei, loc in care benzile nu pot ajunge. In schimb, utilizarea produselor sub forma de gel poate fi mai potrivita.

Uleiul de cocos

O alta metoda controversata de albire a dintilor o reprezinta clatirea cavitatii bucale cu ulei de cocos. Conform „tratamentului”, uleiul de cocos trebuie tinut in gura timp de 20 de minute pe zi, de preferinta, dimineata inainte de a manca, pentru a ajuta la eliminarea placii si bacteriilor din gura. Uleiul de cocos s-a fost dovedit eficient impotriva bacteriilor de tip Streptococcus mutans, care contribuie la aparitia de carii si boli gingivale, astfel incat poate aduce beneficii sanatatii orale, insa nu exista dovezi stiintifice potrivit carora ar avea si un efect de albire.

Pastele de dinti cu efect de albire

“Aceste produse disponibile in comert nu contin substante chimice cu efect decolorant, ci doar particule abrazive care indeparteaza depunerile superficiale de pe dinti, facandu-i sa para o nuanta mai albi, asa cum se intampla si cu periajul profesional si air-flow-ul”, explică doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

Asadar, diferitele „tehnici” de albire a dintilor folosite la domiciliu aduc rareori rezultatele dorite, iar in unele cazuri aceste tratamente facute dupa ureche pot afecta in mod negativ dintii si gingiile. Medicii specialisti subliniaza faptul ca sanatatea danturii poate fi asigurata in primul rand printr-o buna igienta dentara, prin vizite regulate la stomatolog si, odata, la 6 luni cu un detartraj si periaj profesional.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel