Sari la conținut

Avertizarea specialiştilor: Zahărul poate fi dăunător chiar şi când nu se depăşeşte cantitatea recomandată

Un studiu publicat în jurnalul „Nature Communications” arată că „zaharurile adăugate” (precum cele care se găsesc în bomboane) consumate într-o cantitate considerate drept  sigură produc efecte dramatice asupra sănătăţii.

În cadrul cercetării, şoarecii de laborator care au fost hrăniţi cu o dietă ce conţinea în proporţie de 25% zaharuri adăugate (cantitate considerată sigură de National Research Council) femelele mureau de două ori mai repede decât în mod normal, iar masculii prezentau şanse mai reduse de a se reproduce şi de a îşi păstra teritoriul.

Coordonatorul acestui studiu, profesorul de biologie Wayne Potts de la Universitatea Utah, afirmă că în studiile mai vechi rozătoarele au fost hrănite cu un nivel de zahăr mai mare decât cel consumat în mod normal de oameni. Această cercetare, însă, respectă nivelul de zahăr recomandat.

„Zaharurile adăugate” sunt cele introduse în alimente în cadrul preparării şi procesării, fiind vorba despre zahăr ce nu se găseşte în mod natural în fructe sau lapte. Oamenii de ştiinţă au hrănit şoarecii cu o dietă ce obţinea zaharurile adăugate jumătate din fructoză şi jumătate din monozaharide din glucoză, proporţie similară celei existente în siropul de fructoză obţinut din porumb.

Asociaţia producătorilor de sirop de fructoză din porumb a contestat acest studiu, afirmând că singura metodă prin care putem şti efectul asupra oamenilor este prin efectuarea de teste pe oameni, nu pe şoareci. „Şoarecii nu consumă zahăr în mod normal, astfel că autorii studiului măsoară un efect născocit care ar putea să nu fie prezent dacă şoarecii s-ar fi adaptat de-a lungul timpului la consumul de zahăr”, au declarat reprezentanţii grupului.

Prof. Potts afirmă că şoarecii reprezintă „mamifere excelente ce pot servi drept model pentru problemele de dietă ale oamenilor”, deoarece trăiesc alături de oameni şi consumă aceleaşi alimente ca oamenii de mii de ani

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel