Cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore (SUA) au pus în evidență o legătură între durata și calitatea somnului și unele semne caracteristice ale bolii Alzheimer.
Ei au reliefat relația dintre depozitele de beta-amiloidă din creier și somnul insuficient. Plăcile de proteină beta-amiloidă sunt considerate neurotoxice, acumularea lor perturbând buna funcționare cerebrală.
Studiul s-a desfășurat pe persoane cu vârsta medie de 76 de ani. S-a demonstrat că cele care dormeau cel mai puțin și al căror somn era cel mai perturbat aveau cele mai ridicate concentrații de depozite dăunătoare. Întrebarea pe care și-o pun cercetătorii este ce apar mai întâi: tulburări ale somnului sau acumulările de beta-amiloidă.
Drept răspuns, ei amintesc un studiu recent care a arătat că somnul de proastă calitate perturbă capacitatea de ‘autocurățare’ a creierului, adică eliminarea particulelor toxice, printre care se află și beta-amiloida.
Specialiștii apreciază că, în acest context, dar și din alte motive, calitatea somnului persoanelor vârstnice trebuie să beneficieze de o mai mare atenție din partea serviciilor medicale.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…